Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при цироза

Хранене при цироза

Хранене при цироза - изображение

Цирозата е тежък стадий на чернодробно заболяване, при чието протичане тъканите на органа се заместват от влакнести образувания. След умирането на хепатоцитите (чернодробните клетки) дробът постепенно спира да изпълнява функциите си.

Заболяването се среща най-често след 30-годишна възраст, предимно при мъжете.

Причините:

  • хроничен алкохолизъм;
  • захарен диабет;
  • проблеми със сърдечно-съдовата система;
  • нарушена обмяна на веществата;
  • и други.

Симптомите зависят от стадия на цирозата:

  • астеничен синдром;
  • пожълтяване на кожата;
  • зачервяване на дланите на ръцете;
  • сърбеж по кожата;
  • висока температура и гадене;
  • бързо засищане с малки количества храна и бърза загуба на телесно тегло;
  • податливост към простудни заболявания;
  • увеличен черен дроб, груба и неравна повърхност на органа.

Цироза
Полезни хранителни продукти при цироза

  • При избора на подходяща диета е необходимо да се вземат предвид вида на цирозата и капацитета на черния дроб.
  • При декомпенсирана цироза се препоръчва прием на по-големи количества белтъчини. Добре е мазнините за ден да не надхвърлят 85 грама, като половината от тях да бъдат млечни, а другата половина - растителни.
  • Хлебните изделия да са най-разнообразни, но изсушени. Добре е те да бъдат приготвени от висококачествено брашно. Печивата да не са от маслено тесто. Може да се консумират тестени продукти с плънка от сварена риба или месо, с извара и ябълки.
  • От супите за предпочитане са зеленчуковите и приготвените от житни култури, също млечни с макарони и плодове, вегетариански варианти. Важно е зеленчуците да не се запържват, а само да се сваряват.
  • Най-подходящите сосове към гарнитурите са млечните и сметановите.
  • Копърът, магданозът и ванилията са позволени за използване, те ще придадат на ястията не само аромат, но и ще ги направят по-полезни.
  • Месото да бъде нетлъсто, без сухожилия и кожи. Подходящи са: пуешко, младо агнешко без тлъстини, говеждо, пилешко, заешко. Всички те, както и риба, сарми и кюфтета, да се приготвят на пара.
  • Яйцата да са сварени или от тях да се правят омлети, но не бива на ден да се изяжда повече от един жълтък.
  • Подходящи гарнитури и салати са зеленчуковите и от грах. Те може да се поднасят сурови или сварени. Киселото зеле да не бъде кисело, а лукът да се сварява. Салатите да се овкусяват с растителни мазнини.
  • Млечните и киселомлечни продукти да не са кисели и да бъдат с нисък процент масленост. Обезмаслена извара и различни неостри сирена, както и пудинги от тях, също са сред подходящите за консумация ястия.
  • Полезни са кашите, приготвени с равни части прясно мляко и вода. От зърнено-житните култури е добре да се заложи на ориз, грис, овесени ядки, макаронени изделия.
  • От плодовете да се предпочитат некиселите сортове, сладките са по-добрият избор, като те трябва да се приемат сурови, изсушени или намачкани със захар.
  • От сладките изделия подходящи са: мед, целувки, захар, сладка, конфитюри и различни желета.
  • Сред напитките полезните лидери са: чай (с или без прясно мляко), различни плодови и зеленчукови сокове, шипкова отвара, компоти, кисели.
  • Що се отнася до мазнините, да се използват рафинирани краве масло и растително олио.

Отвара от шипки
Опасни и вредни хранителни продукти при цироза

От менюто да се изключат:

  • пресен и ръжен хлябове;
  • маслено, бутер и пържено теста;
  • пушени изделия от месо и риба;
  • бульони: месни, гъбени, рибени;
  • сланина;
  • тлъсти меса и риба, черен дроб, мозък, сърце;
  • тлъсто птиче (гъше и патешко);
  • колбаси и консерви;
  • пикантни и солени сирена;
  • високомаслени млечни продукти (например: течна и заквасена сметани);
  • готварска мазнина;
  • пържени и твърдо сварени яйца;
  • зелен лук и чесън;
  • горчица;
  • киселец, хрян, спанак, репички и ряпа;
  • шоколад, сладолед, торти с крем;
  • студени напитки, кафе, какао, алкохол.

Чесън и лук

Да се избягва консумацията на плодове и зеленчуци, богати на целулоза, както и киселите сортове.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: liqmed.ru; nebolet.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...НовиниКлинични пътекиДиетиХрани и ястияМедицински изследванияАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаПрезентацииСнимкиИсторияРецептиПатологияТестовеОрганизацииСъставки