Хранене при цироза
Цирозата е тежък стадий на чернодробно заболяване, при чието протичане тъканите на органа се заместват от влакнести образувания. След умирането на хепатоцитите (чернодробните клетки) дробът постепенно спира да изпълнява функциите си.
Заболяването се среща най-често след 30-годишна възраст, предимно при мъжете.
Причините:
- хроничен алкохолизъм;
- захарен диабет;
- проблеми със сърдечно-съдовата система;
- нарушена обмяна на веществата;
- и други.
Симптомите зависят от стадия на цирозата:
- астеничен синдром;
- пожълтяване на кожата;
- зачервяване на дланите на ръцете;
- сърбеж по кожата;
- висока температура и гадене;
- бързо засищане с малки количества храна и бърза загуба на телесно тегло;
- податливост към простудни заболявания;
- увеличен черен дроб, груба и неравна повърхност на органа.
Полезни хранителни продукти при цироза
- При избора на подходяща диета е необходимо да се вземат предвид вида на цирозата и капацитета на черния дроб.
- При декомпенсирана цироза се препоръчва прием на по-големи количества белтъчини. Добре е мазнините за ден да не надхвърлят 85 грама, като половината от тях да бъдат млечни, а другата половина - растителни.
- Хлебните изделия да са най-разнообразни, но изсушени. Добре е те да бъдат приготвени от висококачествено брашно. Печивата да не са от маслено тесто. Може да се консумират тестени продукти с плънка от сварена риба или месо, с извара и ябълки.
- От супите за предпочитане са зеленчуковите и приготвените от житни култури, също млечни с макарони и плодове, вегетариански варианти. Важно е зеленчуците да не се запържват, а само да се сваряват.
- Най-подходящите сосове към гарнитурите са млечните и сметановите.
- Копърът, магданозът и ванилията са позволени за използване, те ще придадат на ястията не само аромат, но и ще ги направят по-полезни.
- Месото да бъде нетлъсто, без сухожилия и кожи. Подходящи са: пуешко, младо агнешко без тлъстини, говеждо, пилешко, заешко. Всички те, както и риба, сарми и кюфтета, да се приготвят на пара.
- Яйцата да са сварени или от тях да се правят омлети, но не бива на ден да се изяжда повече от един жълтък.
- Подходящи гарнитури и салати са зеленчуковите и от грах. Те може да се поднасят сурови или сварени. Киселото зеле да не бъде кисело, а лукът да се сварява. Салатите да се овкусяват с растителни мазнини.
- Млечните и киселомлечни продукти да не са кисели и да бъдат с нисък процент масленост. Обезмаслена извара и различни неостри сирена, както и пудинги от тях, също са сред подходящите за консумация ястия.
- Полезни са кашите, приготвени с равни части прясно мляко и вода. От зърнено-житните култури е добре да се заложи на ориз, грис, овесени ядки, макаронени изделия.
- От плодовете да се предпочитат некиселите сортове, сладките са по-добрият избор, като те трябва да се приемат сурови, изсушени или намачкани със захар.
- От сладките изделия подходящи са: мед, целувки, захар, сладка, конфитюри и различни желета.
- Сред напитките полезните лидери са: чай (с или без прясно мляко), различни плодови и зеленчукови сокове, шипкова отвара, компоти, кисели.
- Що се отнася до мазнините, да се използват рафинирани краве масло и растително олио.
Опасни и вредни хранителни продукти при цироза
От менюто да се изключат:
- пресен и ръжен хлябове;
- маслено, бутер и пържено теста;
- пушени изделия от месо и риба;
- бульони: месни, гъбени, рибени;
- сланина;
- тлъсти меса и риба, черен дроб, мозък, сърце;
- тлъсто птиче (гъше и патешко);
- колбаси и консерви;
- пикантни и солени сирена;
- високомаслени млечни продукти (например: течна и заквасена сметани);
- готварска мазнина;
- пържени и твърдо сварени яйца;
- зелен лук и чесън;
- горчица;
- киселец, хрян, спанак, репички и ряпа;
- шоколад, сладолед, торти с крем;
- студени напитки, кафе, какао, алкохол.
Да се избягва консумацията на плодове и зеленчуци, богати на целулоза, както и киселите сортове.
По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: liqmed.ru; nebolet.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛИВЪРКЕЪР таблетки * 60 ХЕЛТ ЕЙД
БИОДОКТОР ХЕПАТО - ЗА ЧЕРНОДРОБНА СИСТЕМА солуцио 50 мл
ХЕПАТЕРА капсули * 30
НУТРИМ НУТРИКАЛ ХЕПАТИКУМ 100 г
СОЛГАР L - МЕТИОНИН капсули 500 мг * 30
СОЛГАР РЕЙШИ ШИЙТАКЕ МEЙТАКЕ капсули * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Алтернативно лечение на асцит
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Aланин аминотрансфераза (АЛАТ, ALAT)
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Диета № 5а - при хепатити, холецистит, цироза и др.
- Лечение при цироза
- Препарати, съдържащи желязо
Коментари към Хранене при цироза