Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при микроцефалия

Хранене при микроцефалия

Хранене при микроцефалия - изображение

Микроцефалията представлява малформация на черепа и главния мозък при правилно развитие на останалите части на тялото.

Полезни храни при наличие на такъв здравословен проблем

Болните трябва да консумират продукти, които активизират мозъчната дейност, подсилват функциите на главния мозък. За това са необходими глутаминова киселина, витамин В, минерали, мазнини и въглехидрати.

Препоръчват се:

  • зеленчуци (моркови, краставици, тиква, цвекло, грах, тиквички, картофи, домати (последните всъщност са плодове));
  • плодове и ягодоплодни (ябълки, круши, киви, авокадо, манго);
  • месо (сварено, задушено, приготвено на пара);
  • черен дроб;
  • риба и морски продукти (морско зеле, миди, октопод, скариди, сардина);
  • ядки (особено лешници и бадеми, шамфъстъци, кедрови ядки);
  • зелени листни зеленчуци и зелени подправки (магданоз, чесън, целина, спанак);
  • боб, леща;
  • растителни мазнини;
  • ориз, елда, просо;
  • макаронени изделия без глутен;
  • яйца;
  • мед;
  • минерална вода.


Плодовете и зеленчуците да се приемат пресни (може и замразени). Да не се сваряват или ако това се прави, да не се обработват дълго време.
Кашите от зърнено-житни култури да се сваряват във вода, тъй като така се запазват полезните вещества. Бульонът се отцежда, в него няма такива.


Опасни и вредни храни при микроцефалия

От менюто да се изключат:

  • Глутен

Да не се консумират продукти с висок гликемичен индекс (над 56). Такива са: банан, ананас, грозде, диня, пуканки, пържени картофи, сладък корнфлейкс, фаст фууд.

  • Казеин

А именно прясно мляко. В него се съдържат големи количества наситени киселини, които дразнят стомашната лигавица, а това води до функционални разстройства. Освен това, в млякото може да попаднат антибиотици.

  • Сол

Готварската сол е причина за появата на отоци, натоварва бъбреците, повишава кръвното налягане и нарушава обмяната на веществата. Организмът получава достатъчно количество от нея чрез хранителните продукти, особено от морските.

  • Захар и по-специално захароза

За полезни захари се смятат фруктозата, глюкозата, галактозата и други, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Да не се консумират: шоколад, сладкарски изделия, бяла захар на пясък, рафинирана захар, подсладени газирани напитки.
Захарозата е дизахарид, който се разпада да части и тогава се усвоява. Тя повишава нивото на кръвната захар и натоварва задстомашната жлеза, активизира производството на инсулин, натрупват се мазнини. Заболелите от микроцефалия не трябва да допускат затлъстяване, тъй като имат слаби мускули.


Снимка: ilive.com.ua

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортМедицински изследванияНовиниКлинични пътекиЛайфстайлОрганизацииЛеченияЗдравни съветиПсихологияХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаИсторияБотаникаСпециалистиЗаведения