Хранене при еритразма
Еритразмата представлява кожна инфекция с хроничен и бактериален характер, която се разпространява само върху повърхността на кожата и по никакъв начин не поразява косата и нокътната плочка.
Заразата се предава чрез използване на дрехи и предмети, които са имали контакт с болен.
Инфекцията протича бавно и практически незабележимо. Възможно е дълго време проблемът да не бъде забелязан. Първите признаци са поява на петна по кожата, които може да са с различни цветове (червени, кафяви, жълти или розови).
Размерът варира от малки точки до няколко сантиметрови петна, които е възможно да се слеят в едно голямо. На засегнатите места се усеща сърбеж, изтръпване, болка и парене.
Полезни храни при еритразма
С растителен произход:
- салати от зеленчуци, като особено полезни са тези със зелен цвят (чушки, тиквички, краставици, всички сортове зеле...);
- ядки (кашу, бадеми), включително фъстъци, които са бобова култура;
- каши (овесена, пшенична, от елда);
- зърнени култури;
- сушени плодове;
- семена;
- цитрусови плодове;
- морско зеле.
С животински произход:
- киселомлечни продукти;
- сварени кокоши яйца;
- морска риба;
- субпродукти (сварени бъбреци, бял и черен дробове, език);
- мед.
Напитки:
- зелен чай;
- негазирана минерална вода;
- компоти;
- сокове.
Тъй като от еритразма страдат най-често хората със затлъстяване, е необходимо те да се придържат към диета, която налага приемът на въглехидратна храна да бъде сутрин, а белтъчините да се консумират вечер. Всички ястия да се приготвят на пара, да се сваряват или задушават. Да се изпиват минимум 2 литра вода на ден, а продуктите на трапезата да бъдат с добро качество, пресни и непакетирани в полиетиленови опаковки.
Препоръчва се калориите да са равномерно разпределени, храненето да е не по-малко 4-5 пъти дневно, като последното да бъде поне 2 часа преди сън.
Опасни и вредни хранителни продукти при еритразма:
- напитки: сладки газирани напитки, алкохол, включително бира, шампанско, пенливи вина, квас;
- всички печива, приготвени от тесто с мая;
- гъби;
- мариновани и пушени изделия;
- подправки и сосове: оцет, кетчуп, майонеза, соев сос, различни маринати, особено ако не са домашно приготвени;
- всякакви сладки изделия и захар;
- киселомлечни продукти с пълнежи и добавки;
- остри сирена и сирена с плесен;
- консерви, колбаси, кренвирши;
- храни за бързо приготвяне, чипсове, сухари, фаст фууд, продукти със съдържание на консерванти и други добавки с код Е (включително оцветители, ксилитол, сорбитол)
- ферментирали плодове и зеленчуци;
- храна, която е съхранявана в хладилник в нарязан вид в пластмасови съдове или найлонови пакети по-дълго от едно денонощие.
Всички тези продукти създават благоприятна среда за развитие на бактерии, също така в организма се натрупват шлаки при консумацията им, поради което се появяват проблеми с обменните процеси (възможно е да доведат до по-висока степен на затлъстяване и до появата на нови кожни гънки, където да се образуват нови червени петна).
При наличие на алергия от менюто да се изключат съответните продукти и лекарства, причина за такава реакция.
edaplus.info
Снимка: medaboutme.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ДАМАСКИНА ГЛИЦЕРИНОВ САПУН С РОЗОВО АБСОЛЮ 90 г
БЕТИНА БАРТИ ЧЕРНА ПЕРЛА ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО 500 мл.
УРИАЖ GOMMANTE НЕЖЕН ЕКСФОЛИРАЩ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ 50 мл.
ЛИФТ СЕРУМ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 75 мл. VB COLLAGENA CLINIC and ALOE PROFESSIONAL
МОНДИАЛ САПУН ЗА БРЪСНЕНЕ С АРОМАТ НА БЕРГАМОТ НЕРОЛИ В ПЛАСТМАСОВА КУПА 60 гр.
СИНХРОЛАЙН АКНИКЕЪР ЛОСИОН 25 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- 13 кожни образувания, които е добре да се прегледат от специалист
- Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария
- д-р Иванка Маркова Баева
- Алтернативно лечение при изгаряне на кожата
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Мирта
- д-р Теодора Цекова Чолакова
- д-р Евдокия Колева Николова
- Алтернативни средства за лечение на атопичен дерматит
- Каламинов лосион
Коментари към Хранене при еритразма