Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Диабет

Хранене при диабет

Хранене при диабет - изображение

Захарният диабет е свързан с влошената обмяна на веществата, основата му е недостатъчното усвояване на глюкозата от организма. Диабет тип 2 често възниква вследствие на затлъстяване. При всеки тип захарен диабет важна роля играе правилното хранене. При леки форми на заболяването от тип 2, основното се състои в начините на лечение. При средна и тежка форма, диетата трябва да се съчетава с понижаващи захарта лекарства или инсулин.

Какво е това „Хлебна единица”?

Как да определим правилно дневната норма продукти, съдържащи въглехидрати? Всички те се различават значително помежду си по своите физични свойства, състав, калоричност. Невъзможно е в домашни условия да определим тези параметри. Не по–малко трудно е да изчислим и дневната доза продукти, необходима за организма, ако не притежаваме специални познания. За да се улесни задачата на диетолозите, се въвежда условното понятие „хлебна единица”.

Хлебната единица е своеобразна „мерителна лъжичка” за изчисляване на въглехидрати. Независимо от вида и количеството на продукта, било то хляб или ябълка, една хлебна единица съдържа 12 – 15 грама усвоими въглехидрати. Тя повишава нивото на захарта в кръвта с 2,8 ммол/л и изисква от организма 2 единици инсулин.

Хлебната единица е била въведена, именно, заради диабетиците, които имат нужда от инсулин. За тях е много важно да спазват дневната доза въглехидрати, която съответства на приемания инсулин. В противен случай, нивото на захарта може да се повиши или понижи (хипер– или хипогликемия).

Благодарение на въвеждането на понятието „хлебна единица”, болните от захарен диабет получават възможността да си създават правилно меню, при което да могат да заменят едни продукти, съдържащи въглехидрати, с други.

Така например, 1 хлебна единица отговаря на 25–30 грама бял или черен хляб; или 1/2 чаша овесена каша или каша от елда; или 1 средно голяма ябълка и др.

Дневно, в човешкия организъм трябва да постъпват, примерно, 18–25 хлебни единици. Те следва да се разпределят целесъобразно в 6 хранения: закуска, обяд и вечеря – по 3-5 хлебни единици; следобедна закуска – 1-2. Голяма част от продуктите, които съдържат въглехидрати, трябва да се консумират през първата половина на деня.

Принципи на лечебното хранене при болни от диабет:

Диетата трябва да бъде физиологично издържана:

  •  Количеството енергия в храната да бъде равно на енергийната необходимост на болния
  •  Количеството протеини, мазнини и въглехидрати да е балансирано
  •  Брой хранения за деня – 5-6

При страдащи от диабет с наднормено тегло, за да се увеличи чувството на ситост, в диетата трябва да се включат зеленчуци като прясно и кисело зеле, маруля, спанак, зелен грах, краставици, домати. За подобряване функциите на черния дроб, който страда много при диабета, в диетата следва да се включат продукти, съдържащи липотропни вещества (извара, соя, овесени продукти и др.), също да се ограничат месните, рибните бульони и тлъстите ястия.

Съществуват няколко диети за хранене на диабетно болни, но, на практика, в домашни условия се използва една (диета 9). Тя се понася добре от всички заболели, включвайки или изключвайки отделни ястия и продукти.

В диетата за диабетици е позволено да присъстват:

- хляб и хлебни изделия – предимно черен хляб (200-350 грама на ден, по лекарско предписание)

- супа от зеленчукови, месни и рибни бульони (не силни) с малко количество зеленчуци (1-2 пъти седмично)

- ястия от месо и птици (говеждо, телешко, нетлъсто свинско, пуешко, заешко варено или желирано)

- рибни ястия, основно нетлъсти (бяла риба, ламинария, треска, див шаран – варени или желирани)

- зеленчукови ястия и гарнитури (листни зеленчуци, зеле – бяло и цветно, маруля, репички, краставици, тиквички, картофи, цвекло, моркови) – варени, печени или сурови

- храни и гарнитури от зърнени и бобови култури, тестени изделия (в ограничени количества, като понякога ограничавайте количеството хляб в менюто).

- ястия от яйца (не повече от 2 бр. на ден под формата на омлет или рохко сварени) или като добавка към други ястия

- кисели и кисело–сладки плодове (включително горски): ябълки, лимони, портокали, червено френско грозде, червена боровинка и др. до 200 грама дневно в сурово състояние или под формата на компот с подсладител. С лекарско позволение можете да консумирате сладки храни и специални продукти за диабетици.

- мляко – след разрешение от лекар, кефир (1-2 чаши дневно), извара (50-200 грама на ден) – натурална или под формата на пудинг, чийзкейк и други.

- леки сосове на основата на зеленчуков бульон с оцет, доматено пюре, млечни и др.

- чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, сокове от плодове (и горски) – общото количество течности за деня не трябва да надхвърля 5 чаши.

- масло, олио (40 грама дневно в свободен вид или в храната)

Храната на болните от диабет трябва да е богата на витамини, затова менюто им е полезно да включва мая – бирена и хлебна, шипкова отвара

Противопоказни блюда и продукти за храненето на диабетици:

- бонбони, шоколад, сладкарски изделия, кифли, сладка, мед, сладолед и други сладки изкушения

- пикантни, солени и пушени мезета и храни, овча и свинска мазнина

- пипер, горчица

- алкохолни напитки

- грозде, банани, стафиди

- захар се разрешава в много малки количества след разрешение от лекар

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиИнтервютаЛеченияАлтернативна медицинаИсторияАнкетиСнимкиЗдравни проблемиМедицински изследванияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаДиетиКлинични пътекиСпортТестовеХранене при...Храни и ястияОрганизацииСпециалистиПроизводителиЗаведения