Холангит
Холангитът е възпалителен процес на интрахепаталните жлъчни пътища. Заболяването провокира инфекции, попадащи в каналите от червата, жлъчния мехур или кръвоносните съдове. Към него са предразположени жените над 60-годишна възраст, а често то е съпроводено от жлъчнокаменна болест, гастрит, холецистит и панкреатит.
Причините
Обикновено причина за развитие на холангит е нарушена проходимост на жлъчните канали, което може да доведе до:
- глисти;
- вирусен хепатит;
- дискинезия на жлъчния мехур;
- ентерит, панкреатит;
- рак на жлъчните пътища;
- холедохална киста;
- ендоскопски манипулации в областта на жлъчния мехур;
- язвен колит;
- бактериални патогени (E. coli, туберкулозна бактерия, стафилококи).
Полезни хранителни продукти при холангит
Пациентите, диагностицирани с това заболяване, следва да се придържат към диета и след оздравяване. Препоръчва се лечебна диета №5, която предвижда прием на храна 5-6 пъти дневно и включва следните продукти:
- супи на основата на зеленчуков бульон;
- ястия от нетлъсто кълцано месо, приготвени на пара;
- сварена или задушена нетлъста риба;
- пресни зеленчуци, включително зеленолистни;
- кокоши яйца само под формата на белтъчен омлет;
- обезмаслени извара и прясно мляко;
- бисквити от немаслено тесто и изсушен непресен хляб;
- некисели плодове и ягодоплодни;
- несилен чай и кафе с мляко;
- макаронени изделия;
- мед.
Опасни и вредни хранителни продукти при холангит
При наличие на заболяването е недопустимо да се консумират продукти, които допълнително натоварват стомашно-чревния тракт и допринасят за повишаване нивото на холестерола:
- жълтъци;
- черен и червен хайвер;
- пушени колбаси и остри сирена;
- морски продукти;
- пресен хляб, пържени тестени изделия и продукти от маслено тесто;
- основни ястия, приготвени на базата на гъбени, рибени и месни бульони;
- рибени и месни консерви;
- пушени и осолени риба и месо;
- патешко и гъше меса, субпродукти;
- високомаслени млечни продукти;
- недомашни сладкарски изделия;
- гъби;
- чесън;
- бобови култури;
- сладолед;
- шоколад;
- газирана вода;
- какао и силно кафе;
- остри сосове;
- мариновани зеленчуци;
- алкохолни напитки.
Повече за холангит прочетете тук.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АБОФАРМА ЛИНОПРИКСОЛ ХЕПА капсули * 30
НовКИМИОНОВО МАСЛО капсули * 75 ЕСПАРА
БАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ЧЕРЕН ДРОБ И ЖЛЪЧЕН МЕХУР таблетки * 108
ТЕРАНОВА МАГАРЕШКИ БОДИЛ (БЯЛ ТРЪН) капсули 500 мг * 50
РОЗМАРИА капсули * 80 ХЕРБАМЕДИКА
ХОЛИН таблетки 250 мг * 100 GNC
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Прегъната жлъчка
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Хранене при холецистектомия (отстранена жлъчка)
- Полезни и вредни за жлъчката храни
- Бяло подъбиче
- Лечение на холецистит
- Билки и алтернативни средства след отстраняване на жлъчния мехур
- K80 Жлъчнокаменна болест [холелитиаза]
Коментари към Холангит