Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Холангит

Холангит

Холангит - изображение

Холангитът е възпалителен процес на интрахепаталните жлъчни пътища. Заболяването провокира инфекции, попадащи в каналите от червата, жлъчния мехур или кръвоносните съдове. Към него са предразположени жените над 60-годишна възраст, а често то е съпроводено от жлъчнокаменна болест, гастрит, холецистит и панкреатит.

 

Причините

Обикновено причина за развитие на холангит е нарушена проходимост на жлъчните канали, което може да доведе до:

  • глисти;
  • вирусен хепатит;
  • дискинезия на жлъчния мехур;
  • ентерит, панкреатит;
  • рак на жлъчните пътища;
  • холедохална киста;
  • ендоскопски манипулации в областта на жлъчния мехур;
  • язвен колит;
  • бактериални патогени (E. coli, туберкулозна бактерия, стафилококи).


Полезни хранителни продукти при холангит

Пациентите, диагностицирани с това заболяване, следва да се придържат към диета и след оздравяване. Препоръчва се лечебна диета №5, която предвижда прием на храна 5-6 пъти дневно и включва следните продукти:

  • супи на основата на зеленчуков бульон;
  • ястия от нетлъсто кълцано месо, приготвени на пара;
  • сварена или задушена нетлъста риба;
  • пресни зеленчуци, включително зеленолистни;
  • кокоши яйца само под формата на белтъчен омлет;
  • обезмаслени извара и прясно мляко;
  • бисквити от немаслено тесто и изсушен непресен хляб;
  • некисели плодове и ягодоплодни;
  • несилен чай и кафе с мляко;
  • макаронени изделия;
  • мед.


Опасни и вредни хранителни продукти при холангит

При наличие на заболяването е недопустимо да се консумират продукти, които допълнително натоварват стомашно-чревния тракт и допринасят за повишаване нивото на холестерола:

  • жълтъци;
  • черен и червен хайвер;
  • пушени колбаси и остри сирена;
  • морски продукти;
  • пресен хляб, пържени тестени изделия и продукти от маслено тесто;
  • основни ястия, приготвени на базата на гъбени, рибени и месни бульони;
  • рибени и месни консерви;
  • пушени и осолени риба и месо;
  • патешко и гъше меса, субпродукти;
  • високомаслени млечни продукти;
  • недомашни сладкарски изделия;
  • гъби;
  • чесън;
  • бобови култури;
  • сладолед;
  • шоколад;
  • газирана вода;
  • какао и силно кафе;
  • остри сосове;
  • мариновани зеленчуци;
  • алкохолни напитки.

Повече за холангит прочетете тук.

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияБотаникаХранене при...ФизиологияАлт. медицинаИсторияКлинични пътеки