Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Заболявания на жлъчката

Хранене при заболявания на жлъчката

Хранене при заболявания на жлъчката - изображение

Нито един обменен процес в организма, в т. ч. и храносмилателния, не може да премине без участието на черния дроб, а е невъзможно да си представим черния дроб без жлъчката и обратното.
При заболяванията на жлъчния мехур голямо значение има хранителният режим на конкретния човек. Например, острият холецистит изисква консумацията на течни храни (леки крем-супи, плодови сокове с вода, неподсладен чай), кашите трябва да са добре сварени и стрити.
Когато е поставена диагноза хроничен холецистит, на болния се предписва по-малко щадяща диета. Той трябва да се храни често, но по малко. Продуктите, богати на въглехидрати, да се изключат от менюто напълно, защото помагат за жлъчния застой. Трябва да се приемат храни, съдържащи белтъчини, те са необходими за отделянето на жлъчката. Може да се консумират яйца, но да се изключат жълтъците. Мазнините трябва да присъстват в менюто, но от трудноусвоимите, следва да се лишите изцяло. Допускат се малки количества масло или олио, а за свинска мас, говежда лой - абсолютно забравете!
Най-строга диета се прилага след операция на жлъчката. Тогава, от менюто се изключват всички растителни и животински мазнини. Лекарите препоръчват вегетарианско хранене, но без плодове и зеленчуци, богати на наситени етерични масла. В ограничени количества е разрешено месо (говеждо или пилешко), но то трябва да е добре сварено, без мазнини и без добавяне на бульон. Може да се приема варена и нетлъста риба. Да се изпиват около 3 литра течности.
Случва се да кажете: "Нещо ме удря в черния дроб", хващайки се от дясната страна. Всъщност, така започва болката.
В днешно време, хората се възползват от удобството на "бързата храна", а това е причина за недостатъчния прием на качествени ястия. И тъй като не можем да разглеждаме храносмилателната система без жлъчния мехур, то нека видим какво меню трябва да се предложи при заболяване на жлъчката. Лекарите откриват при юноши, предразположени към това заболяване, жлъчна дискинезия (прегъване на жлъчните пътища), което допринася за застой на органа и образуването на камъни. Лечението и профилактиката е най-добре да започват с диетично меню.
Храненето при заболявания на жлъчката изисква рязко ограничаване на продукти, които водят до образуване на камъни (концентрирани месни бульони, пушени храни, сладкиши, консервирани продукти, пикантни подправки, газирани напитки, масло и други. По-добре е ястията да са варени, менюто да е леко. Да се приемат малки порции, но често. Да не се преяжда. След хранене е хубаво да се легне на дясната страна за около 10-15 минути, защото това положение помага за по-добро храносмилане и отделяне на жлъчката.
За да се предпазите от болести на жлъчния мехур, трябва да приемате:
 - нетлъсто месо
 - "вчерашен" хляб (непресен)
 - запечени на фурна ястия, извара
 - омлет на пара
 - риба на пара (речна)

3.9, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноФизиологияИсторияИзследванияКлинични пътекиБотаника