Полезни и вредни за жлъчката храни
Често при заболявания на жлъчния мехур у човека се наблюдава поява на раздразнителност и безпокойство. Този малък орган понякога ни създава толкова много грижи. Жлъчният мехур е разположен от дясната страна на човешкото тяло. Размерът му е колкото този на средно голямо кокоше яйце. Вътрешността му е изпълнена с гъст зеленикаво-жълт сок.
Здравословното хранене и добре балансираната диета, богата на плодове и зеленчуци, е най-добрият начин за подобряване състоянието на жлъчния мехур и предпазването му. Плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества и фибри, като последните са от съществено значение за здравето на органа. Смята се, че консумирането на повече растителни протеини също може да помогне за предотвратяване на заболявания на жлъчния мехур. За да съхраним здравето на жлъчката, е много важно да знаем кои продукти трябва да включим в диетата си и кои да изключим.
Полезни храни за здрава жлъчка
- Моркови, чушка и тиква - всички те съдържат каротин, който трансформирайки се във витамин А, подобрява работата на органа.
- Херинга, треска, сардини, риба и морски дарове - в състава им влизат киселини от типа омега, които са важни компоненти на жлъчката.
- Офика - в нея има вещества, които подобряват качеството на органа.
- Зеле (бяло) - този зеленчук е в състояние да извежда токсините от тялото. Участва активно в осигуряването на здравето на жлъчния мехур и за формирането на жлъчката.
- Морско зеле - богато е на органичен йод, който е профилактично средство срещу повечето заболявания на органа.
- Цвекло - подобно на зелето, и цвеклото притежава пречистващи свойства, действащи благоприятно за образуването на жлъчката.
- Ябълки - благодарение на наличните в състава им пектини и желязо, тези плодове са в състояние да увеличат качеството на отделяния жлъчен сок.
- Сушени кайсии, фурми и стафиди - източници са на калий, който е необходим за осигуряване на нормален тонус на стените на жлъчния мехур.
- Цикория - тя подобрява кръвообращението и обменните процеси, протичащи в мехура.
- Шипка и цитрусови плодове - благодарение на голямото количество естествен витамин С в тях, те има важна роля за "изхранването" на органа.
Добавете към диетата си също плодови сокове, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, ядки и подправки.
Вредни продукти за жлъчката
Високият прием на следните храни може да влоши състоянието на жлъчката:
- Силни гъбени и месни бульони - съдържат вещества, които могат да бъдат причина за образуването на камъни;
- Тлъсто пържено месо (особено говеждо и свинско), преработено месо - това е огромно натоварване на жлъчния мехур, тъй като за преработката на такива продукти се изисква голямо количества жлъчен сок;
- Хрян, репички, чесън и горчица - всички те дразнят стените на органа;
- Алкохолни напитки - предизвикват жлъчни спазми и като резултат от това - холестаза (застой на жлъчката);
- Безалкохолни напитки;
- Чай;
- Рафинирани зърнени храни;
- Млечни продукти с високо съдържание на мазнини;
- Сладки иделия, съдържащи захар;
- Твърди мазнини;
- Печени картофи;
- Пържени закуски;
- Яйца;
- Сол;
- Мариновани храни и кисело зеле.
Общи препоръки и съвети за поддържане на здрав жлъчен мехур
Спазването на здравословна диета ще осигури разнообразие от хранителни вещества. Диета, богата на растителни продукти, доставя на организма необходимите за здравето витамини, минерали и антиоксиданти. Тези нутриенти помагат за предотвратяване на заболявания на жлъчния мехур. Антиоксидантите помагат за освобождаването на тялото от токсичните молекули, известни още като свободни радикали. Тези вредни радикали се развиват в оргнизма в резултат на естествени процеси и стрес, както и от консумацията на силно преработени храни. Натрупването им може да доведе до оксидативен стрес и да причини увреждане на клетките и заболявания.
Протеинът е от съществено значение за възстановяването и растежа на телесните тъкани. Червеното месо и млечните продукти са добър източник на протеини. Те могат да съдържат и големи количества мазнини, а високият им прием може да навреди на жлъчния мехур. Храните, които са с ниско съдържание на мазнини и са подходящи за консумация за здрава жлъчка са домашните птици, рибата, обезмаслените млечни продукти, соевите продукти, боба и лещата.
За да бъде жлъчният ви мехур винаги тонизиран и здрав, трябва да се придържате към следните правила:
- осигурете нормална работа на черния дроб (може да приемате смлени семена от бял трън);
- не преяждайте;
- старайте се да се храните пълноценно и редовно, спазвайте добре балансирана диета;
- приемайте храни, богати на витамини, минерали и антиоксиданти;
- избягвайте стресовите ситуации.
medicalnewstoday.com
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Домашни средства за лечение при възпаление на жлъчния мехур
- Прегъната жлъчка
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Хранене при холецистектомия (отстранена жлъчка)
- Бяло подъбиче
- Билки и алтернативни средства след отстраняване на жлъчния мехур
- Профилактика и лечение на камъни в жлъчката с алтернативни методи
- Туя, Божо дърво, Божие дърво, Западна туя, Бял кедър
- Кейл, Листно зеле, Къдраво зеле
- Волски език, Еленов език, Биволски език
Коментари към Полезни и вредни за жлъчката храни