Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Газирана вода

Газирана вода

Газирана вода - изображение

Газирана вода е натурална минерална вода или питейна негазирана, обогатена с въглероден диоксид (CO2). Благодарение на въглерода тя се пречиства от микроби, а самият процес протича чрез специално оборудване.

Съществуват три вида газирана вода, в зависимост от нивото й на насищане с въглероден диоксид:

  • слабогазирана - при ниво на въглероден диоксид от 0,2 до 0,3%;
  • средногазирана - при ниво на въглероден диоксид от 0,3 до 0,4%;
  • силногазирана - ниво на въглероден диоксид над 0,4%.

Газираната вода е най-добре да се консумира охладена.

Естествено газирана вода се среща рядко в природата и поради ниското съдържание на въглероден диоксид, тя бързо се разгазира, губейки свойствата си.

На задължително обогатяване с CO2 подлежи лечебната минерална вода с минерализация над 10 г на литър. Това позволява да се запазят всички микроелементи дълго време и съставът на водата практически не се променя по време на съхранение. Такава течност се пие само след назначаване от лекар.

За първи път апарат за насищане с въглероден диоксид е конструиран през 1770 година от шведът Торбърн Бергман. Той успява да създаде компресор, който под голямо налягане обогатява водата с газа. Впоследствие, през 19 век устройството е усъвършенствано и е създаден негов промишлен аналог.

Но тъй като производството на газирана вода било скъпоструващо, за поевтиняване на процеса започнало да се използва сода бикарбонат. Първият, който използва метода, е Якоб Швепе. Впоследствие той става собственик световноизвестната търговска марка Schweppes.

Съвременната карбонизация може да се осъществи по два начина: механичен и химичен.

Днес най-големите световни производители на подсладени газирани напитки са Dr. Pepper Snapple Group, PepsiCo Incorporated, The Coca-Cola Company, разположени в САЩ.

Наличието на въглероден диоксид в напитките или водата като консервант се обозначава върху етикетите с код Е 290.


Полезни свойства на газираната вода

Охладената газирана вода утолява жаждата по-добре от негазираната. Първата се назначава на хора с понижено ниво на стомашна киселинност за допълнително секретиране на стомашен сок.

Най-полезна е естествено газираната вода. Тя е с балансирана минерализация (1,57 г/л) и киселинност рН 5,5-6,5. Такава вода максимално храни клетките на целия организъм благодарение на наличието на неутрални молекули, алкализиращи кръвната плазма.

Натрият, съдържащ се в естествено газираната вода, активизира ензимите, поддържа киселинно-алкалния баланс в организма и мускулния тонус.

Калцият и магнезият в състава на течността правят костната и зъбната тъкани по-здрави, предотвратявайки отмиването на калция в мускулите при физически натоварвания.

Газираната минерална вода подобрява дейността на сърдечно-съдовата, нервната и лимфната системи, повишава хемоглобина, увеличава апетита и подобрява храносмилателния процес.


Вредни свойства на газираната вода

Консумацията на газирана вода не се препоръчва на хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като повишава нивото на киселинност в стомаха, дразни лигавицата, обостряйки възпалителните процеси, също така дразни жлъчната система.

Прекомерната употреба на подсладена газирана вода може да доведе до затлъстяване, развитие на захарен диабет и нарушена обмяна на веществата. Затова такава вода не се препоръчва на хора, склонни към напълняване, както и на деца до 3-годишна възраст.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиВидеоНовиниХранене при...Храни и ястияСнимкиСпорт и туризъмДиетиИсторияФизиологияСпортНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации