Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Продукти с високо съдържание на холестерол

Продукти с високо съдържание на холестерол

Продукти с високо съдържание на холестерол - изображение

Холестеролът е мастноразтворимо органично стероидно съединение, което влиза в състава на клетъчните мембрани и се транспортира в кръвната плазма. Биосинтезът на холестерола се осъществява основно в черния дроб, също в надбъбречните жлези и половите органи. Натрупва се преди всичко в главния мозък, гръбначния мозък и черния дроб. Наличието на умерени количества от веществото в организма е изключително важно, защото помага за поддържането на нормалните структура и функциониране на клетъчните мембрани. Но повишеното ниво на холестерол може да бъде причина за появата на редица заболявания (камъни в жлъчката, сърдечни пристъпи и дори инсулт).

Някои хранителни продукти съдържат голямо количество от веществото и редовната им консумация може да доведе до горепосочените последствия. Ако не прекалявате с тях, ще запазите нормалното ниво холестерол.

Предлагаме ви списък с продукти, които имат високо съдържание от веществото и е необходимо да ги избягвате или приемате разумно, за да поддържате нормални стойности на холестерол в кръвта.

Месо

Повечето месни продукти съдържат много холестерол и прекалената им консумация може да се отрази неблагоприятно върху вашето здраве. Такива са: тлъстите меса, сланината, свинското, кайма, черен дроб.

Яйца

Яйцата са богати на холестерол, съсредоточен в жълтъка. В него преобладава "добрия" холестерол, т. нар. липопротеини с висока плътност, но трябва да се употребяват умерено. 1-2 яйца дневно няма да повлияят на нивото на веществото, но при повече от 2 може да се появят нежелани последици за организма.

Птичи продукти

Винаги отстранявайте кожата от птиците, преди да ги приготвите. Това е важно, защото точно тази им част е концентриран източник на холестерол, наситен с мазнини и калории.

Морски продукти

В раците, скаридите, омарите се съдържа главно "добър" холестерол. Той помага за увеличаването на липопротеините с висока плътност (ЛПВП) в кръвта и е от значение за здравословното и питателно хранене.

Наситени мазнини

Храните, които са богати на наситени мазнини и транс мастни киселини, трябва да се изключат от менюто, защото повишават нивото на ЛПНП (липопротеини с ниска плътност) или "лош" холестерол. Такива продукти са: маслото, маста, кокосовото и палмово масла. Проверявайте етикетите на хранителните стоки, които купувате и намалете консумацията на мазни ястия, разбира се.

Млечни продукти

Млечните продукти, особено тези, които са произведени от пълномаслено прясно мляко (сирена, сметана, сладоледи), са богати на холестерол. Затова е по-добре да използвате обезмаслени храни. Някои продукти е необходимо да се изключат напълно: топено сирене, сирене крема, кремове на основата на мазнини и ястия с тях.

Въглехидрати

Прекомерният прием на въглехидрати, макар и рядко, може да бъде причина за повишаване нивото на холестерол в кръвта. Превръщането на въглехидратите в мастни тъкани не се случва веднага - това е сложен процес. Първо се превръщат в глюкоза, след това в триглицериди и накрая в мастна тъкан.

Храни с високо съдържание на въглехидрати: бял ориз, картофи, бонбони, пици, макаронени изделия, пуканки.

Количеството холестерол, което постъпва в организма, не трябва да надвишава 200-400 мг на ден.

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНормативни актовеЛайфстайлСнимкиНовиниХранене при...ПроизводителиРецептиСпециалистиБотаникаВидеоСъставкиЗдравни проблемиАлт. медицинаСпортФизиологияЛеченияТестовеИзследвания