Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Повишен холестерол

Хранене при повишен холестерол

Хранене при повишен холестерол - изображение

Холестеролът е един от продуктите на обмяната на веществата. Той присъства във всички тъкани на организма. Попада в тялото чрез животинските продукти.

Най-високо съдържание има в яйчния жълтък и черния дроб.

По-високото ниво на холестерол в кръвта от необходимото може да доведе до заболявания на кръвоносните съдове, камъни в жлъчката, атеросклероза. С излишния холестерол е по-добре да се борите не с лекарства, а с помощта на диета.

За да се предпазите от инфаркти, инсулти, атеросклероза, като начало трябва да понижите нивото холестерол. Организмът ни е устроен така, че го получаваме чрез храната и излишното количество се отделя също със съдействието на други продукти.

Тайната на правилното хранене се състои в редуването на продукти, които ни дават холестерол с такива, които го премахват. По този начин кръвоносните съдове ще бъдат по-здрави и по-еластични.

Освен от хранителните продукти, холестеролът се повишава и от фактори като стрес и тютюнопушене.

Различните растителни масла влияят на нивото на холестерола по различен начин:

- някои видове маргарини го повишават, те са едни от най-опасните мазнини;

- кокосовото масло също значително увеличава количеството холестерол (както животинските мазнини);

- слънчогледовото олио повишава холестерола, но в много по-малка степен, в сравнение с кокосовото;

- царевичното олио и зехтинът не променят нивото на този стерол;

- памуковото масло понижава холестерола.

Списък с продукти и храни, които помагат за намаляване нивото на холестерол в кръвта:

1. Зехтин. Съдържа най-високото количество мононенаситени мазнини. Подобрява работата на жлъчката. Ако пиете всеки ден на гладно зехтин, ще избегнете отлагания на холестерол по кръвоносните съдове.

2. Морков. Пречиства кръвта, освобождава организма от отровните вещества, помага за разсейването на тромбите. На ден трябва да се изяждат по 1-2 моркова.

3. Зелени листни зеленчуци (спанак, маруля и др.). Снабдяват организма с фолиева киселина, помагат за развитието на нови клетки в него.

4. Риба и морски продукти. Рибата трябва да присъства непрекъснато в менюто (колкото по-тлъста е тя, толкова по-голяма полза ще има от нея). Редовната й консумация няма да позволи натрупване на холестерол по кръвоносните съдове. Не задължително да купувате скъпи видове.

5. Бобови култури. Всякакви бобови растения забавят усвояването и отлагането на мазнини. Зеленият грах е полезен и защото дава енергия на организма.

6. Цитрусови плодове. Съдържат голямо количество витамини, които предпазват кръвоносните съдове. В състава на грейпфрута и зеления лимон влиза витамин Р, който увеличава действието на витамин С (аскорбинова киселина) и повишава тонуса на съдовете.

7. Орехи. Това е най-богатият източник на витамин Е, който укрепва стените на кръвоносните съдове. Също така, в орехите има: фосфолипиди - вещества, намаляващи съдържанието на холестерол; ситостерол - забавя абсорбцията на холестерола в храносмилателния тракт. 3-4 ореха дневно са напълно достатъчни.

8. Лук и чесън. Забавят стареенето на кръвоносните съдове, пречистват организма от мазнини. Чесънът е профилактика срещу образуване на тромби, понижава кръвното налягане.

9. Ябълки. Пектинът, съдържащ се в ябълките укрепва кръвоносните съдове. Влакната в обелката възпрепятстват затлъстяването. Трябва да се изяждат по 1-2 ябълки на ден за профилактика.

10. Овесена каша. Този продукт със сигурност намалява нивото на холестерол при редовна консумация (дори, ако то е много високо). Кашата е богата на витамин А, витамини от група В, протеини, въглехидрати, калий, цинк, флуор, микроелементи и аминокиселини. Хранителните влакна в състава й пречистват отлично организма. Най-голям ефект от овесената каша има, ако се приема сутрин на гладно (като закуска).

11. Сокове. Намаляват нивото на холестерола, ако се пият по време на обяд или вечеря. На ден е достатъчно да се изпива по 1 чаша сок (или микс от различни сокове).

Тези, които имат повишен холестерол, трябва да запомнят, че спазването на диета не е временно решение. Правилното хранене е необходимо да се поддържа непрекъснато и тогава нивото на холестерола в кръвта ще бъде в норма.

3.3, 18 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоЗдравни съветиХранене при...СъставкиЛюбопитноАлт. медицинаИсторияЗдравни проблемиНовиниФизиологияСпортИзследванияТестовеБотаникаЛечения