Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Пет групи храни, регулиращи нивата на триглицеридите в кръвта

Пет групи храни, регулиращи нивата на триглицеридите в кръвта

Пет  групи храни, регулиращи нивата на триглицеридите в кръвта - изображение

Триглицеридите са вид мазнини, произвеждащи се от излишъка калории, които организмът осигурява. Съхраняват енергия, която е необходима на тялото на по-късен етап. Триглицеридите и високият холестерол за свързани. Те са опасни и причиняват сърдечно-съдови заболявания, запушват артериите и водят до хронично възпаление, наречено атеросклероза.

Независимо дали сте с наднормено тегло или не, ако често консумирате храни, богати на транс мазнини, захар, наситени мазнини, то задължително трябва да ограничите техния прием и да се пречистите. За целта може да използвате растения като: глухарче, хвощ, гинко билоба. Отварите от тях са силно реминерализиращи, богати на силиций.

Той от своя страна помага за естествената регенерация на артериите. Инфузията от гинко би могла да подобри циркулацията на кръвта, да предотврати образуването на съсиреци в резултат от натрупаните в артериите мазнини. Ето кои храни бихте могли да добавите към вашето меню:

Боб, леща, грах

бобови

Консумацията им намалява нивата на холестерол и триглицериди, осигурява фибри, растителни белтъчини и много витамини като: A; B; C; K, E. Благодарение на магнезия и фолиевата киселина, фасулът е идеален за ефективна борба със сърдечно-съдови заболявания. Наличието на аргинин в състава подпомага понижаването на кръвната захар и освен това действа на организма диуретично.

Вишни, лимони, касис

лимон, касис, вишни

Добре е да консумирате по-често тези плодове, тъй като са богати на антиоксидантни, витамини и минерали. Плодовете и техният сок придават антисептично действие, а честият и умерен прием спомага за намаляването на кръвното налягане и триглицеридите. Освен това, плодовете са изключително полезни. Фенолните съединения оказват антисклеротично действие.

Риба, пуешко, пилешко месо

месо, риба, пиле

Консумацията им се препоръчва заради баланса между наситените мастни киселини в състава им. Благодарение на белтъците, балансът между аминокиселините се запазва. Тези меса са богати на витамини от група B, D, A и минерали като магнезий, желязо, фосфор, селен, флуор, сяра, бром. Честата и умерена консумация, поне веднъж седмично би могла да ускори борбата с високите триглицериди.

Пълнозърнест хляб, черен или грахам

хляб

Препоръчва се за консумацията, тъй като голяма част от тези видове се приготвя от целите зърна на житото или ръжта, а именно там се съдържат ценните мастноразтворими витамини A и E. Триците в състава добавят фибри, които удвояват обема си и изчистват излишните и ненужни мазнини, вещества и токсини. Тези тестени изделия съдържат повече фибри, по-малко белтъчини, по-малко въглехидрати, повече калий, натрий и желязо. Затова са идеална алтернатива на нездравословния бял хляб.

 

Обезмаслени кисели или пресни млека, сирена

кисело мляко

Също толкова богати на витамини и минерали, точно както пълномаслените, но бедни на мазнини. Идеални за консумация по всяко време, тъй като не повишават нивата на кръвната захар, намаляват тези на триглицеридите и освен това набавят на организма пълноценен млечен протеин.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: www.saludybuenosalimentos.es

Снимки: www.natursan.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияСпециалистиЛайфстайлПсихологияСпортСнимкиИнтервютаХранене при...НовиниТестовеДиети