Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Хранене и заболявания

Нарушеното хранене и заболяванията

от 24 юни 2013г., обновено на 12 авг 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Нарушеното хранене и заболяванията - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Китайските мъдреци не са различавали храната от лекарствата - "Това, което е добро за тялото, е едновременно и храна, и лекарство". Древният китайски лекар Сун Се Чао (VI в. пр. н. е.) смятал, че само ако храната не дава нужните резултати, тогава лекарят трябва да предписва лекарства. Съвременната медицина разглежда балансираното хранене като един от основните елементи за профилактика и лечение на заболявания.

Важно условие за запазване на здравето е способността на организма да се адаптира към външните условия, омекотявайки въздействието на неблагоприятните фактори. Но натоварването на организма расте непрекъснато, неговите възможности често са ограничени. Храненето и здравето са неразделно свързани, затова да увеличи резервите на човека, неговата устойчивост на различни негативни фактори е способно рационалното балансирано хранене, богато на всички необходими основни хранителни вещества. И обратното: нарушеното хранене рано или късно неизбежно води до нарушаване способността за адаптация - намаляване на неспецифичната резистентност на организма към влиянието на неблагоприятни физически, биологични и други фактори на околната среда с последващо развитие на заболявания.

Наред с това, дори приемът на всички необходими хранителни вещества не гарантира добро здраве, ако храната съдържа опасни биологични, химични или други фактори, които са причина за хранително натравяне и други нарушения на нормалното функциониране на организма. Затова всеки човек, който е загрижен за своето здраве, трябва да има обща представа за тези фактори.

Огромна роля играе специалното или лечебно хранене в случаите, когато заболяването вече е налице. Правилно подбраното меню дава възможност съществено да се намали тежестта на заболяването и рискът от развитие на усложнения или дори способства за излекуване.

Хранителните разстройства са резултат от дисбаланса на хранителните вещества в менюто, тяхната недостатъчност или обратното - прекомерния прием.

Ще разгледаме някои най-важни и разпространени хранителни разстройства и последиците от тях.

Белтъчини

  • Недостатъчното количество белтъчини в менюто води до разпадането на собствените протеини в организма, до намаляване на общото телесно тегло, както и до това на отделните вътрешни органи, до нарушения на каталитичната активност на ензимите, до хормонална дисфункция, до увреждане на органи и системи (преди всичко на кръвотворната и храносмилателната), до намаляване на устойчивостта на организма към вредното въздействие на околната среда.
  • Прекомерното количество белтък в организма е съпроводено с повишено съдържание в тялото на токсични междинни метаболитни продукти, допълнително натоварване на отделителната система, засилени гнилостни процеси в червата, повишаване на риска от развитието на онкологични заболявания.

Мазнини

  • Прекаленото ограничаване на мазнини най-често е съпроводено от дефицит на мастноразтворими витамини в менюто, есенциални ненаситени мастни киселини, фосфолипиди, стероли. Особено важно е да се обърне внимание на включването на полиненаситени мастни киселини в адаптираните млечни смеси за деца, които се хранят изкуствено, защото техният дефицит може да бъде причина за различни отклонения в здравето на бебето (забавяне на растежа и развитието, дерматити, диспепсия и др.).
  • Увеличаването на мазнините с приеманата храна (особено на наситените) води до затлъстяване, увеличава се риска от появата на сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Въглехидрати

  • Недостатъчното постъпване на въглехидрати с храната води до засилено разпадане на мазнини и белтъчини, което пък е причина за натрупването на токсични продукти от тяхното разграждане, за развитие на дефицит на протеин (кахексия, атрофични промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт и др.).
  • Прекаленото количество въглехидрати води до затлъстяване и други обменни нарушения (например повишеното ниво на захар в кръвта способства за появата на захарен диабет).

Хранителни влакна

Отделно ще разгледаме ролята на хранителните влакна.

  • Недостатъчното им количество в организма е причина за редица заболявания, които са изброени по-долу.
  • Излишъкът от влакна също е опасен за здравето, защото усвояването на необходимите хранителни вещества се намалява.

Заболявания, свързани с дефицит на хранителни влакна в менюто:

  • Заболявания, засягащи основно дебелото черво - запек, хемороиди, дивертикули, апендикс, налепи по дебелото черво, новообразувания на дебелото черво, язвен колит, болест на Крон.
  • Други гастроентерологични заболявания - жлъчнокаменна болест (холестеринови камъни), синдром на дразнимото дебело черво, херния на хранопровода.
  • Заболявания на кръвоносната система - варикоза и тромбози на вените на краката, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хиперлипидемия.
  • Други - кариеси на зъбите, затлъстяване, захарен диабет.

През последните десетилетия особено актуален е проблемът с недостиг на хранителни вещества:

  • Калциев дефицит - особено при възрастни хора, което води до развитие на остеопороза и повишена чупливост на костите;
  • Железен дефицит - особено при бременни жени и малки деца, съпровожда се с развитие на анемия;
  • Йоден дефицит - особено за деца по време на интензивно развитие на ЦНС, което води до съществена загуба на част от интелектуалните способности в зряла възраст.
  • Дефицит на флуор - функцията на флуора е пряко свързана с формирането и здравето на зъбите, също и на опорно-двигателния апарат;
  • Дефицит на селен - селенът е важен антиоксидант, който намалява риска от развитието на онкологични заболявания, без него е невъзможно нормалното функциониране на репродуктивната система на човека и сексуалната активност;
  • Дефицит на цинк - цинкът е минерал, който е от особено значение за генерирането и ефективното прилагане на половите функции. Той има пряко отношение към изграждането на имунитета, растежа и развитието на организма, зарастването на рани и др. Според някои учени недостатъчното количество цинк в менюто на децата и юношите увеличава риска от алкохолизъм и наркомания.
Още по темата:
  • Погрешни схващания за здравословното хранене Погрешни схващания за здравословното хранене
  • 13 здравословни алтернативи на бонбоните 13 здравословни алтернативи на бонбоните
  • Светофар на храненето Светофар на храненето
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
5.0/5 4 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
7.70лв.

СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ 7.4 л JOCCA
319.00лв.

ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ 7.4 л JOCCA

НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 216+ 500 г
88.10лв.

НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 216+ 500 г

ИСТИНАТА ЗА ХРАНАТА - ТИМ СПЕКТЪР - ХЕРМЕС
22.95лв.

ИСТИНАТА ЗА ХРАНАТА - ТИМ СПЕКТЪР - ХЕРМЕС

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
35.00лв.

МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА

НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 322+ 250 г
108.10лв.

НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 322+ 250 г

Коментари към Нарушеното хранене и заболяванията

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Нарушеното хранене и заболяванията
    www.framar.bg 
    на 15 June 2025 в 09:47
    Коментирайте "Нарушеното хранене и заболяванията"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Здравословно хранене
  • Влиянието на микропластмасите върху здравето и как да се детоксикираме
  • Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
  • Здравословен хранителен режим
  • Забранените храни по време на бременност - част 1
  • Защо е полезно да се яде диня
  • Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
  • Доближете храната до слънчевия сплит, за да разберете дали е полезна за вас
  • Забранените храни по време на бременност - част 2
  • 8 часа сън, 2 литра вода и 10 хиляди крачки на ден: Истината зад 10 от най-известните здравни препоръки
  • Лайфстайл лечение
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

преди 2326 дни, 22 часа и 51 мин.

Лечебно хранене и диети - мнения и въпроси

преди 2334 дни, 14 часа и 53 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 1 дни, 17 часа и 31 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 2 дни, 32 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 5 дни, 16 часа и 49 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 6 дни, 16 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ МЕНИДЖЪР ДРИНК МИКС С ПЛОДОВ ВКУС прах 170.7 г NATURE'S WAY

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах НЕОВКУСЕН 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ПОРТОКАЛ 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ЯБЪЛКОВ СОК 395г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:51:49

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: Мая от 13 юни 2025г. в 17:37:22

БЕТАЗОНТРИО 0,500 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:06:36

ТАБЕКС таблетки 1.5 мг * 100 СОФАРМА

Коментар на: Aurischo от 13 юни 2025г. в 15:00:47

ЛАВАНДУЛОВ СПИРТ 100 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 14:51:45
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival