Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
Мъжете и жените над 50-годишна възраст имат различни потребности, в сравнение с представителите на останалите възрастови групи. Това важи за всяка е една област от ежедневието им, а храненето не прави изключение. Нуждите на организма се различават от тези на по-младите, двигателната активност е по-малка, но особено необходима, някои съставки в менюто имат определяща роля за здравето на тази група възрастни. Затова в следващите редове ще обърнем внимание именно на хранителните навици, които са полезни за населението над 50-годишна възраст.
Защо е особено важно какво е храненето за възрастните над 50 години
Хората над 50 години трябва да приемат малки количества храна 4-5 пъти дневно. Това няма да затрудни работата на стомаха и нивото на захарта в кръвта ще се поддържа оптимално. Менюто трябва да бъде разнообразно, за да се осигуряват всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали на организма. Да не се насилват, ако не им се яде, но и не бива да се лишават от храна.
С напредването на възрастта работата на организма се забавя. Стомашно-чревният тракт също започва да "мързелува". Намалява слюноотделянето и производството на стомашен сок, затова храната се смила по-трудно. Ако диетата не е съобразена с потребностите на организма, е възможна появата на проблеми със стомашно-чревния тракт, влошаване на общото състояние в резултат на недостиг на полезни вещества. Проведени изследвания показват, че най-често причина за здравословни проблеми са вредните навици по отношение на храненето, които е трудно да се променят.
В какво е изразява правилното хранене за населението над 50-годишна възраст?
Индивидуалният подход към храната е от голямо значение за здравето на възрастни над 50 години
Много често, предвид материалното състояние, в менюто на възрастните хора не присъства достатъчно количество полезни вещества и витамини. Обикновено се предпочитат консервите пред плодовете и зеленчуците.
Хората на тази възраст по принцип не отделят много време за приготвяне на храната. Проблемите им със зъбите също оказват своето влияние - предпочитат се ястия и продукти, които се дъвчат лесно, а те от своя страна са предпоставка за появата на храносмилателни неразположения. Това е и причината да забравят за продуктите, богати на влакна, плодовете или пълнозърнестите изделия. Често се спират на лесноусмоими храни, които не са особено полезни. Резултатът от подобен режим е напълняване или обратното - изтощение, а недостигът на полезни вещества е свързан и с двете.
За да се избегнат споменатите проблеми, се препоръчва внимателно съставяне на диета. Необходимо е да се вземат предвид индивидуалните нужди на организма плюс консултация с диетолог в случаите на захарен диабет или атеросклероза.
Минералите и белтъчините са особено важни за здравето на хората над 50-годишна възраст
- Зърнените култури, кашите, оризът, макаронените изделия и картофите заемат важно място в храненето на хората над 50-годишна възраст. Препоръчва се веднъж седмично да се консумира варено месо, например нетлъсто говеждо, което да даде на организма желязо, или пилешко, което укрепва сърцето. Риба да се яде поне 2 пъти седмично (тя съдържа ненаситени мастни киселини, които повишават нивото на добрия холестерол в кръвта, намаляват съсирването на кръвта, възпрепятстват появата на атеросклероза и сърдечни заболявания). Тлъстата риба съдържа голямо количество витамин Д.
- Що се отнася до яйцата, не бива да се приемат в големи количества (не повече от 2-3 брая седмично).
- Млечните продукти са задължителна част от хранителното меню, източник са на калций, който укрепва зъбите и костите.
- Два пъти седмично да се приемат фасул, соя, леща. Те съдържат фитоестрогени - вещества подобни на естрогените - успокояват болките при менопауза, предпазват сърцето, понижават нивото на холестерола. Ястията да се подправят и овкусяват с билки, които не предизвикват подуване (мащерка, риган и др).
Витамините и мастните киселини трябва да влизат в храната на хората над 50 години
Най-добре е плодовете и зеленчуците да се консумират в сурово състояние или приготвени на пара. Те съдържат целулоза, калий, калций, магнезий. Забавят процесите на стареене, намаляват риска от появата на рак и атеросклероза. Добре е всеки ден да се приемат по 2 супени лъжици зехтин или растително олио (слънчогледово, соево, ленено, царевично и др.).
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БУБА ДЕТСКИ БАТУТ С МРЕЖА И СТЪЛБА 8FT 252 см 021659
БЕЗ ВЪЗРАСТ - АНДРЮ СТИЙЛ - СИЕЛА
БИО МАКА прах 200 г БИОНИА
50 ЗДРАВОСЛОВНИ РЕЦЕПТИ - ЙОАНА ЙОККО - СИЕЛА
НовКФД НУТРИШЪН ДЕЛИКАТЕН КРЕМ С КРИСПИ 500 г
БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Лечение при булимия
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Възрастова дискриминация (ейджизъм) – същност, признаци и последици
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
Коментари към Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст