Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Депресия

Хранене при депресия

Хранене при депресия - изображение

Един от начините да се справим с депресията е да се храним правилно. Има продукти, които помагат да се повлияе върху настроението.

Освен физическата активност, която е един от най-добрите начини за преодоляване на подобни състояния, промяната на хранителния режим също може да направи чудеса.

Замисляли ли сте се как се храните?

Представяме ви списък с продукти, препоръчвани от специалисти в областта, които действат благоприятно в борбата с това разпространено заболяване.

Какво трябва да ядем, ако страдаме от депресия?

Сьомга

Всякаква тлъста морска риба, като сьомгата, съдържа Омега-3 мастни киселини, които запазват клетъчните мембрани. Полезни са също: риба тон, аншоа, сардини.

Но тъй като рибеното масло е добро място за съхранение на тежки метали, като източник на Омега-3 мастни киселини са подходящи и растения, например: орехи, ленено семе, тиквено семе и зелени листни зеленчуци.

Овесена каша и едно яйце на ден

Тези продукти ни дават 500 мг триптофан, аминокиселини, които са източници на невротрансмитера серотонин - добър за мозъка хормон. Много от антидепресантите са предназначени да удължат активността на серотонина в клетките, но ние можем реално да увеличим нивото му, без да прибягваме до лекарства.

Спанак

Фолиевата киселина, съдържаща се в спанака, граха, фасула, портокаловия сок, пшеничния зародиш или авокадото, може да повлияе положително в лечението на депресия при много хора.

Добавки с витамин Д

Витамин Д често се предписва, за да се преодолеят сезонни афективни разстройства.

Съща така витаминът действа противовъзпалително и увеличава гъвкавостта на клетъчните мембрани, това кара мозъчните невротрансмитери да работят по-добре.

Освен чрез излагането на слънце, витамин Д можем да си набавим, консумирайки тлъста риба в допълнение с краве или соево мляко и портокалов сок.

Броколи и боровинки

В комбинация с бяла риба, пуешко и пилешко, зеленчуците, които не съдържат скорбяла, помага за стабилизиране на кръвната захар. А нашето настроение е пряко свързано с нивото на глюкоза в кръвта. Когато нивото на захарта се повиши (веднага след хранене), повечето хора се чувстват удовлетворени от живота. Ако глюкозата се увеличава много бързо, човек усеща сънливост.

Боровинката е богата на антиоксиданти, които поглъщат свободните радикали, образуващи се под влиянието на стреса. Много свободни радикали допринасят за износването на организма.

Също така се препоръчват: зелени листни зеленчуци, броколи, цветно зеле, малини, къпини и киви.

Киноа

Цели зърна киноа са отличен източник на витамини от група В. Преработвайки се в организма, те бавно отделят въглехидрати, така че няма да се понижи нивото на инсулин в кръвта.

Киноа е семе, което се класифицира като зърно, определя се като един от най-добрите източници на протеин в растителния свят. Подходящи са още: овес, кафяв ориз, пълнозърнест хляб.

Какво не трябва да се яде при депресия?

Червено месо

В говеждото месо се съдържа Омега-6 мастна киселина. Въпреки че мастните киселини са необходими за мозъка, Омега-6 благоприятства възпалителните процеси в организма. Съдържа се в царевицата и растителното масло.

Пържени храни

Мазнината е важна част за клетъчната мембрана. Но транс-мазнините и наситените мазнини правят мембраната твърда и невротрансмитерите започват да работят по-лошо и по-лошо.

Пържените храни, хамбургерите, пържените картофи, маслото, чийзкейковете, пълномасленото мляко и говеждото месо са продукти с високо съдържание на наситени мазнини.

Сосове и пълнежи

Обработените храни съдържат рафинирано брашно и ни дават повече захар, отколкото има нужда организмът. В такова брашно няма достатъчно важни хранителни вещества. Разбира се, ще изпитваме удоволствие, консумирайки тези продукти, но след това бързо ще почувстваме разочарование и умора.

"Лоши" въглехидрати се съдържат в: рафинираната захар, бялото брашно, сиропи и сосове.

Алкохол и кофеин

Въпреки че алкохолът в малки количества ни зарежда с добро настроение, той също така бързо изчерпва серотонина в мозъка.

Колко често хапваме на крак сладка кифла с кафе, за да възстановим силите си бързо и да подобрим настроението си? Но малко хора знаят, че рафинираните продукти и кофеинът водят до бързото повишаване на нивото на глюкоза в кръвта. Последващото й рязко спадане е причина за появата на лошо настроение, а оттам и за развиването на депресия.

Придържайте се към тези препоръки в храненето, защото такова народно лечение има значителни предимства пред медикаментозното.

3.8, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаХранене при...СпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника