Хранене при гастрит
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде първичен, който се разглежда като отделно заболяване, или вторичен - следствие от изкарани заболявания, инфекции, интоксикация.
Причината за обострянето на този здравословен проблем са консумацията на тлъсти, остри храни, прекалено студени или горещи ястия, прием на някои лекарства, отравяне с киселини и основи, микроби в развалена храна.
Хроничен гастрит може да се развие при редовно обостряне на заболяването.
Полезни хранителни продукти при гастрит
Важно при гастрит е да се уточни нивото на киселинност на стомаха, тъй като от това ще се определи хранителната диета, към която е необходимо да се придържате. Например, при понижена киселинност трябва да се консумират продукти, които повишават количеството на солна киселина, а при повишена - точно обратното, понижаващи стомашната киселинност.
Диетолозите - гастроентеролози изготвят списък с храни, които е полезно да се приемат при наличие на гастрит. Това са:
- млечни каши - оризова, от елда, овесена;
- сварени макарони;
- ръжен хляб или хлебни изделия от пълнозърнесто брашно;
- зеленчукови или млечни супи, разредени с вода;
- нетлъсти видове меса без кожи (пилешко, телешко, заешко, говеждо, пуешко);
- кюфтета на пара, приготвени от нетлъсто накълцано месо или рибена кайма;
- сварена или приготвена на пара риба, салати от морски продукти;
- киселомлечни продукти - кефир, пресни сирена, обезмаслено прясно мляко в ограничени количества;
- сурови, печени или сварени зеленчуци (моркови, картофи, цветно зеле, ряпа, тиквички) или зеленчукови салати;
- сурови некисели плодове;
- мед, сладка;
- зелени подправки (копър, магданоз);
- растителни мазнини (зехтин, сусамово и тиквено олио...);
- шипкова отвара, несилен чай или кафе с мляко.
Примерно меню за понижаване на стомашната киселинност
- Закуска: млечна каша от елда, чаша чай, суфле от извара.
- Втора закуска: 1 нетвърдо сварено яйце.
- Обяд: овесена супа, месни ноазети на пара, пюре от моркови, ошав.
- Вечеря: рибени кюфтета, малко макарони.
- Преди сън: киселомлечна напитка.
Опасни и вредни хранителни продукти при гастрит
Необходимо е да се ограничи употребата на масло (до 20 грама дневно) и на сол.
В забранения списък с храни влизат продуктите, съдържащи оксалова киселина, екстракти, етерични масло, които активизират отделянето на секреторни вещества на стомаха и стимулират работата на задстомашната жлеза. Такива са:
- тлъсти видове риба, също пушени, осолени и консервирани варианти;
- пресен хляб, изделия от маслено и бутер теста, пържени тестени закуски;
- патешко, гъше меса, ястия от черен дроб, бъбреци, мозък, колбаси и консервирано месо;
- различни сметани, пълномаслено прясно мляко, солени и високомаслени видове сирена;
- концентрирани бульони;
- твърдо сварени и пържени яйца;
- бобови храни;
- някои зеленчуци, като: чесън, зелен лук, репички, гъби и спанак;
- сладкарски изделия - торти, йогурт, ненатурално кисело мляко с добавки, други сладости;
- подправки - черен пипер, хрян, горчица;
- продукти с повишено съдържание на консерванти (кетчуп, сосове, майонеза);
- газирани напитки.
edaplus.info
Коментари към Хранене при гастрит