Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Гастрит

Хранене при гастрит

Хранене при гастрит - изображение

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Той може да бъде първичен, който се разглежда като отделно заболяване, или вторичен - следствие от изкарани заболявания, инфекции, интоксикация.

Причината за обострянето на този здравословен проблем са консумацията на тлъсти, остри храни, прекалено студени или горещи ястия, прием на някои лекарства, отравяне с киселини и основи, микроби в развалена храна.

Хроничен гастрит може да се развие при редовно обостряне на заболяването.

 

Полезни хранителни продукти при гастрит

Важно при гастрит е да се уточни нивото на киселинност на стомаха, тъй като от това ще се определи хранителната диета, към която е необходимо да се придържате. Например, при понижена киселинност трябва да се консумират продукти, които повишават количеството на солна киселина, а при повишена - точно обратното, понижаващи стомашната киселинност.

Диетолозите - гастроентеролози изготвят списък с храни, които е полезно да се приемат при наличие на гастрит. Това са:

  • млечни каши - оризова, от елда, овесена;
  • сварени макарони;
  • ръжен хляб или хлебни изделия от пълнозърнесто брашно;
  • зеленчукови или млечни супи, разредени с вода;
  • нетлъсти видове меса без кожи (пилешко, телешко, заешко, говеждо, пуешко);
  • кюфтета на пара, приготвени от нетлъсто накълцано месо или рибена кайма;
  • сварена или приготвена на пара риба, салати от морски продукти;
  • киселомлечни продукти - кефир, пресни сирена, обезмаслено прясно мляко в ограничени количества;
  • сурови, печени или сварени зеленчуци (моркови, картофи, цветно зеле, ряпа, тиквички) или зеленчукови салати;
  • сурови некисели плодове;
  • мед, сладка;
  • зелени подправки (копър, магданоз);
  • растителни мазнини (зехтин, сусамово и тиквено олио...);
  • шипкова отвара, несилен чай или кафе с мляко.

 

Примерно меню за понижаване на стомашната киселинност

  • Закуска: млечна каша от елда, чаша чай, суфле от извара.
  • Втора закуска: 1 нетвърдо сварено яйце.
  • Обяд: овесена супа, месни ноазети на пара, пюре от моркови, ошав.
  • Вечеря: рибени кюфтета, малко макарони.
  • Преди сън: киселомлечна напитка.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при гастрит

Необходимо е да се ограничи употребата на масло (до 20 грама дневно) и на сол.

В забранения списък с храни влизат продуктите, съдържащи оксалова киселина, екстракти, етерични масло, които активизират отделянето на секреторни вещества на стомаха и стимулират работата на задстомашната жлеза. Такива са:

  • тлъсти видове риба, също пушени, осолени и консервирани варианти;
  • пресен хляб, изделия от маслено и бутер теста, пържени тестени закуски;
  • патешко, гъше меса, ястия от черен дроб, бъбреци, мозък, колбаси и консервирано месо;
  • различни сметани, пълномаслено прясно мляко, солени и високомаслени видове сирена;
  • концентрирани бульони;
  • твърдо сварени и пържени яйца;
  • бобови храни;
  • някои зеленчуци, като: чесън, зелен лук, репички, гъби и спанак;
  • сладкарски изделия - торти, йогурт, ненатурално кисело мляко с добавки, други сладости;
  • подправки - черен пипер, хрян, горчица;
  • продукти с повишено съдържание на консерванти (кетчуп, сосове, майонеза);
  • газирани напитки.
3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИзследванияЛюбопитноАлт. медицинаСпециалистиБотаникаПатологияДиетиЗаболявания (МКБ)СпортЛеченияЛайфстайлХранене при...Клинични пътекиФизиологияНовиниСнимки