Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят 22 интересни и забавни фактa за бананите

22 интересни и забавни фактa за бананите

22 интересни и забавни фактa за бананите - изображение

Любимият ни плод може да крие повече тайни, отколкото си мислим. Въпреки че лесно откриваме банани по пазарите и ги хапваме ежедневно, за тях има много интересни факти, които може би не сте чували. Тук ще ви представим голяма част от тях, а вие споделете дали знаете други.

1. Евангелистът Рей Комфорт записва видео, в което оспорва, че бананът има много полезни характеристики, които са доказателство, че е създаден от по-висш разум. Комфорт прави записа, след като научава, че бананът е създаден чрез изкуствена селекция и дивият банан е малък и неядлив.

2. Смята се, че бананите носят лош късмет на риболовните кораби. Ако се намерят някакви на борда, рибарите се връщат в пристанището, за да почистят плавателния съд от обидните плодове.

3. Бананите са извити, защото растат нагоре към слънцето. 

4. Коефициентът на триене на банановата кора е 0.083, докато на леда е 0.05, което прави бананите почти толкова хлъзгави, колкото леда.

банан

5. Отделянето на банана от връзката забавя процеса на узряване.

6. Т. нар. Бананов еквивалент е основна мерна единица за погълната радиация, която съответства на определен брой Северти.

7. Китай забранява съблазнителното ядене на банани в интернет пространството, за да се справи с неподходящото и еротично онлайн съдържание.

8. Във Филипините се прави кетчуп от банани. По време на Втората световна война е имало недостиг на домати, затова се е наложило да използват банани като заместител за производството на кетчуп. За целта се използва пюре от банан, оцет, захар и подправки.

9. Бананите са по-близки до плодове, като малини и къпини, а банановото дърво всъщност не е дърво, а най-голямата в света билка.

10. За бананите има повече търговски регулации, отколкото за автомата Калашников АК-47.

11.  В Исландия, само на 285 км от Арктическия кръг, има плантация за банани.

12. През 1967 г. списание публикува фалшива история за извличането на халюциногенни химикали от банани, за да повдигне морални въпроси за забраната за наркотици. Много хора се опитват след това да се напушат, използвайки бананови кори.

банан

13. На английски единичен банан се нарича "пръст", а връзка банани - "ръка".

14. Фразата "да се подхлъзнеш на бананова кора" произхожда от края на 1800 г., когато изхвърлените бананови кори са представлявали сериозна опасност.

15. 50% от ДНК-то на хората съвпада с това на бананите. 

16. Преди време по пазарите често се е срещал сорт по-сладки кремообразни банани, но болест унищожава плантациите.

17. Дивите банани са пълни със семена, а тези, които консумираме сега, са били култивирани дълги години, за да станат такива, каквито ги познаваме в момента.

банани

18. През 1986 г. верига магазини за електроника решава да продаде стерео уредба за "299 банана", тогава клиентите започват да приемат бананите като начин за разплащане.

19. Докато бананите узряват, хлорофилът в тях се разпада и ги кара да излъчват ярка флуоресцентна светлина, когато бъдат поставени под ултравиолетова светлина.

20. Бананите са целогодишни растения, те се отглеждат през всеки сезон.

21. Съществуват червени банани, които имат вкус, близък до този на малините.

22. Немската нужда от банани била толкова голяма, че довела до десетгодишна търговска битка.

червени банани


По статията работи: Данна Панджарова
Източник: kickassfacts.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноСнимкиХрани и ястияДиетиЛайфстайлБотаникаЛечения