Ябълков пай с карамел
Класическият ябълков пай често е първи в списъка с печива през есента и през студените зимни дни. Карамелът акцентира върху сладостта на ябълките и ги прави да бъдат много по-привлекателни. Парче ябълков пай се съчетава перфектно с чаша кафе, чай или топло мляко с канела.
Необходими продукти:
за основата:
- 3 чаши брашно + още за набрашняване
- 1 чаша краве масло, нарязано на малки парчета
- 2 супени лъжици захар
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 6 супени лъжици ледена вода (или повече, ако е необходимо)
за ябълковия пълнеж:
- 1,5 килограма ябълки, обелени и нарязани на тънко
- 1/4 чаша тъмнокафява захар
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
- 1 чаена лъжичка царевично нишесте
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаша карамел + още за сервиране
- 1 яйце разбито с 1 супена лъжица вода
за сервиране: (по желание)
- захар за поръсване
- сладолед
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
основата
Сложете маслото и брашното във фризера за 30 минути, преди да започнете да правите основата.
В голяма купа смесете брашното, захарта и солта. Добавете маслото и с ръце омесете сместа, докато се оформят парченца с големината на грахово зърно. Добавете ябълковия оцет и ледената вода постепенно по 1 супена лъжица, докато тестото започне да става влажно и да може да се събира, но да не е мокро и лепкаво. Сместа трябва да бъде ронлива.
Омесете тестото върху набрашнена повърхност, като оформите две топчета с еднакви размери и разточите.
Загрейте фурната до 200 градуса и поставете в тавичка лист хартия за печене.
ябълковият пълнеж
В голям тиган на среден огън изсипете ябълките, кафявата захар, лимоновия сок, царевичното нишесте, канелата и солта. Гответе, докато течността се сгъсти и ябълките омекнат, или за около 12-15 минути. Оставете да изстине, докато разточвате тестото.
оформяне
Върху леко набрашнена повърхност разточете едната топка тесто във формата на кръг с диаметър около 30 сантиметра. Прехвърлете във формичка за пай с диаметър 23 сантиметра и оформете тестото, притискайки го към дъното и по стените. Изрежете по краищата остатъка от тестото. Изсипете ябълковата смес върху основата, след което сипете от карамела.
Разточете втората топка в кръг с размери 30 сантиметра и отрежете 10 ленти. Направете шарка по ваш избор, като използвате лентите. Сложете във фризера за 15 минути или докато се охлади добре.
Намажете охладения пай със сместа от яйце и вода и поръсете със захар. Запечете в предварително загрятата фурна за около 50 минути или докато коричката стане златиста. Ако повърхността започне да потъмнява много бързо, покрийте пая с фолио.
Извадете от фурната и оставете да се охлади върху телена поставка.
Сервирайте ябълковия пай, като поръсите с карамел и/или със сладолед по желание.
Да ви е сладко!
delish.com
Коментари към Ябълков пай с карамел