Щройзел кекс с кленов сироп и орехи
![Щройзел кекс с кленов сироп и орехи - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/shtroizel-keks.jpg)
Необходими продукти
За щройзела:
- 50 грама кафява захар
- 80 грама пшенично брашно
- 1/2 чаена лъжица смляна канела
- 45 грама краве масло
- 80 грама орехови ядки
За кекса:
- 170 грама краве масло
- 250 грама захар (кристална)
- 3 яйца
- ванилов екстракт
- 280 грама заквасена сметана
- 420 грама пшенично брашно
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжица сол
- 100 милилитра кленов сироп
За глазурата:
- 170 грама пудра захар
- 4 супени лъжици кленов сироп
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 170 градуса. Намазнете кексова форма и я поръсете с брашно.
За да направите щройзела смесете в купа захарта, брашното и канелата. Добавете маслото и стрийте съставките с ръце, за да се превърнат в трохи. Изсипете натрошените орехи при тях и разбъркайте.
Тестото: разбийте маслото със захарта до светла пухкава маса. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко и остъргвате сместа от стените на купата. Прибавете ванилов екстракт, сметаната и разбъркайте добре.
В голяма купа пресейте брашното, в него изсипете бакпулвера, солта, содата и съединете сухата комбинация с маслената. Разбийте с миксер на средна скорост до получаване на еднородно тесто.
Поръсете дъното на подготвената форма с половината от щройзела и сложете половината от тестото, повторете слоевете.
Изпечете за 50-60 минути (докато повърхността стане златиста). Проверете готовността с клечка за зъби.
Докато кексът е още топъл, полейте го с кленовия сироп и оставете да се охлади във формата.
Междувременно направете глазурата: в средно голяма купа смесете кленовия сироп и пудрата захар, налейте 2 супени лъжици вода. Ще се получи еднородна течна маса.
Обърнете кекса върху решетка, за да може щройзел слоят да бъде най-отгоре. Сложете решетката в тава и полейте кекса с глазурата. Последната ще се стече в съда, може да използвате това количество, за да полеете още веднъж сладкиша. Най-отгоре поръсете с натрошени орехи и изчакайте покритието малко да се охлади. Тогава прехвърлете кекса върху поднос и сервирайте.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: recepti-vkusnie.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Пандишпанов кекс с масло
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Бананов кекс с орехи и карамелен сос
- Кекс с червени боровинки
- Млечен кокосов кекс
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
Коментари към Щройзел кекс с кленов сироп и орехи