Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Шоколадов кекс с шоколадова глазура

Шоколадов кекс с шоколадова глазура

Шоколадов кекс с шоколадова глазура - изображение

Необходими продукти

За глазурата:

  • 200 грама черен шоколад
  • 3 супени лъжици вода
  • 1,5 супени лъжици коняк
  • 3 супени лъжици нискомаслена течна сметана
  • 15 грама краве масло

За тестото:

  • 200 грама краве масло
  • 100 грама черен шоколад
  • 300 грама брашно
  • 2 чаени лъжици набухвател
  • 290 грама кафява захар
  • 200 грама заквасена сметана (масленост 20%)
  • 2 яйца


Начин на приготвяне:

Включете фурната на 190 градуса, подгответе си форма с размери 33 на 24 сантиметра (може да използвате по-малък, но не и по-голям съд). Застелете дъното с намазнен пергамент, намазнете стените и поръсете с брашно.

Тестото

На водна баня разтопете шоколада и маслото, като разбърквате непрекъснато.

Пресейте брашното, прибавете при него набухвателя, кафявата захар и разбъркайте.

В сухата смес налейте шоколадовата, разбъркайте и ще получите стегнато тесто. В него прибавете сметаната, отново разбъркайте и чукнете яйцата. След това разбийте с миксер и изсипете сместа в подготвената форма.

Поставете в горещата фурна за около 40-45 минути, а готовността на кекса проверете с клечка за зъби.

Оставете го в съда за 5 минути, след като бъде готов, и тогава извадете върху решетка, където оставете да се охлади напълно.

През това време направете глазурата. Разтопете шоколада, към него прибавете водата и коняка и разбъркайте. След това налейте сметаната, свалете съда от котлона и сложете маслото. Разбъркайте всичко.

С тази глазура покрийте охладилия се кекс.

Да ви е шоколадово!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиВидеоХранене при...ЛюбопитноИсторияЛеченияСпортАлт. медицинаДиетиБотаникаЕ-тата в хранитеПроизводители