Шоколадова торта със сметанов крем и орехово покритие
Необходими продукти
За блата:
300 грама кисело мляко (или кефир)
1 чаена чаша захар
2 яйца
2 супени лъжици олио
2-3 супени лъжици какао
1 чаена лъжица сода
2 чаени чаши брашно
Крем може да приготвите по една от следните рецепти:
Първи вариант - сметанов крем
- 400 грама заквасена сметана
- 1 чаена чаша захар
- 200 грама масло
Втори вариант - млечно-яйчен крем
- 2 яйца
- 300 грама захар
- 2 супени лъжици брашно (с връх)
- 400 милилитра прясно мляко
- 1 пакетче ванилова захар
- 200 грама масло
За поръсване на готовата торта може да комбинирате следните продукти или да използвате само най-любимия ви от тях:
- шоколад (разтопен или настърган)
- счукани орехови ядки
- натрошени бисквити
Начин на приготвяне:
Първо направете тестото. В подходяща купа разбийте леко яйцата заедно с олиото и киселото мляко. В отделен съд смесете сухите съставки: брашното, какаото, содата и захарта.
Следва към сухата комбинация да прибавите течната и разбъркайте добре всичко.
Подмажете подходяща форма с олио и в нея изсипете полученото тесто. Изпечете блата във фурната при температура от 170-200 градуса в продължение на 50 минути.
Приготвяне на сметановия крем
Смесете разтопеното масло със захарта и сметаната, след което разбийте продуктите до получаването на еднородна консистенция.
Приготвяне на млечно-яйчения крем
Налейте млякото в тенджера и поставете на котлона, за да заври. През това време разбийте яйцата със захарта до образуването на бяла пяна. След това постепенно прибавете брашното, без да спирате да разбивате. Получената смес комбинирайте с врящото мляко, като я вливате на тънка струя в него и бъркате често. Намелете котлона и прибавете ваниловата захар (не спирайте да разбърквате). Оставете крема да се охлади, сложете в него размекнатото масло и разбъркайте отново старателно. Поставете крема в хладилника за половин час, после може да използвате по предназначение.
Преминаваме към "сглобяването" на тортата.
Когато блатът се охлади, разрежете го хоризонтално на 3 части, които подредете една върху друга, намазвайки помежду им с предпочитания от вас крем.
Повърхността може да покриете с разтопен шоколад, да поръсите с натрошени орехи и/или бисквити.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с маслен крем
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Коментари към Шоколадова торта със сметанов крем и орехово покритие