Шоколадова баклава с орехи и медено-ванилов сироп
Необходими продукти
За медено-ваниловия сироп:
250 милилитра вода
200 грама захар
200 грама мед
сок от 1/2 лимон
1 шушулка ванилия
За баклавата:
100-150 грама масло
18 листа точени кори
250 грама черен шоколад
250 грама орехи или други ядки по ваш избор
1 супена лъжица смляна канела
Начин на приготвяне:
Първо направете сиропа. В подходящ съд налейте водата, прибавете захарта, меда, сока от половин лимон и сложете шушулка ванилия. Поставете сместа на котлона и нека се вари на бавен огън в продължение на 20 минути. След това извадете ванилията и оставете течността да се охлади. Може да приберете в хладилника (но не гореща).
Включете фурната да загрява при 175 градуса и се заемете с плънката за баклавата.
Смесете смлените орехи с начупения на парчета шоколад и прибавете канелата.
Подмажете тавата с олио и в нея подредете 8 кори, като всяка от тях намажете с масло от двете страни (разтопете го и изчакайте да се охлади). Разпределете равномерно половината от плънката и сложете още 3 листа тесто, които също намазнете от двете страни. Следва останалия орехов пълнеж и още 7 намазнени кори.
С помощта на остър нож нарежете на квадрати и изпечете във фурната за 20 минути. След това покрийте с фолио и нека баклавата се пече още 25 минути.
Когато е готова, полейте я още гореща с медения сироп и нека се охлади напълно (най-добре да престои една нощ).
Добър апетит!
Снимка: xn--80aa9ab0a.xn--p1ai
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Турска баклава
- Баклава чийзкейк
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
- Гогушки
- Баклава с крема сирене и меден сироп
- Баклава от бутер тесто с белтъчен крем, орехи, канела и меден сироп
- Баклава с розова вода
- Бърза баклава от точени кори с лимонова кора и орехи
- Ябълкова баклава с мед, орехи и канела
- Баклава с бадеми, канела и карамфил
Коментари към Шоколадова баклава с орехи и медено-ванилов сироп