Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Чийзкейк с ръжена основа и боровинково желе

Чийзкейк с ръжена основа и боровинково желе

Чийзкейк с ръжена основа и боровинково желе - изображение

Необходими продукти

За основата:

  • 300 грама ръжени трици
  • 50 грама масло
  • 150 грама фина кафява захар

За плънката:

  • 6 листа желатин (12 грама)
  • 400 милилитра високомаслена течна сметана
  • 200 грама извара или подходящо крема сирене
  • 100 грама захар
  • 4 чаени лъжици ванилова захар или 1 супена лъжица ванилов екстракт

За боровинковото желе:

  • 2 листа желатин (4 грама)
  • 300 грама червени боровинки (замразени)
  • 10 милилитра вода
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 50 милилитра боровинков ликьор


Начин на приготвяне:

Изпечете триците в сух тиган и тогава към тях прибавете маслото и кафявата захар. Нека сместа остане върху котлона, докато сладките кристалчета се разтопят. След като това стане, разпределете по дъното на разглобяема кексова форма с диаметър 24 сантиметра. Пресовайте основата и приберете в хладилника, за да стегне.

Залейте желатина със студена вода за 10 минути, сметаната разбийте, а изварата (или крема сиренето) смесете с ваниловата захар (или екстракт) и бялата захар.

Затоплете лимоновия сок и в него разтворете желатина. Разбийте изварата, добавете сметаната и желатина. Разпределете крема върху блата и върнете в хладилника за час.

През това време пригответе плодовото желе. Залейте желатина с вода. Двеста грама от боровинките смелете в блендер и налейте 10 милилитра вода, ликьора и изсипете захарта. Разтворете желатина в горещия лимонов сок и смесете с боровинките.

Разпределете равномерно получената комбинация върху плънката от извара/крема сирене. Бъдете внимателни, за да не се слеят двата слоя.

Поставете готовата торта в хладилника за поне 4 часа. След около час престой на студено по повърхността на чийзкейка разпределете останалите 100 грама замразени плодове и върнете в хладилника.

Когато бъде готов десертът, внимателно го отделете от стените на съда, като си помагате с шпатула.

чийзкейк

Да ви е сладко!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източници: kuharka.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти