Чийзкейк с крем ликьор, глазура от бял шоколад и бадемови листенца
Необходими продукти
За основата
3 яйца
6 супени лъжици захар
1 чаена лъжица ванилова захар
2 супени лъжици брашно
1/2 супена лъжица картофено нишесте
краве масло за намазване
крем ликьор за сиропиране (Бейлис, Амарето-крем или друг)
бадемови листенца за украса
За плънката:
700 грама крема сирене (Филаделфия, Алмете или друго подходящо)
5 яйца + 1 жълтък
1 1/2 чаени чаши захар
230 грама високомаслена заквасена сметана
1 чаена лъжица лимонов сок
2 чаени лъжици ванилова захар
За глазурата:
170 грама бял шоколад
1/4 чаена чаша течна сметана с висока масленост (33-35%)
За украса:
бадемови листенца
Начин на приготвяне:
Направете първо основата.
Разбийте яйцата със захарта, включително и ваниловата, в подходяща дълбока купа, която сложете в тенджера с вода, загрята до 70-80 градуса. Разбивайте, без да спирате с тел за разбиване на яйца, докато сместа се затопли до 40-50 градуса. Обемът й ще се увеличи 2-3 пъти. Тогава свалете съда от котлона, изчакайте съдържанието да се охлади до 18-20 градуса и прибавете пресятото с нишестето брашно. Разбъркайте старателно до получаването на еднородно тесто.
Използвайте кръгла разглобяема форма с диаметър 20-22 сантиметра, чието дъно покрийте с пергамент, а него намажете с масло. Разпределете равномерно тестото и изпечете в предварително загрята до 200 градуса фурна. След около 20-30 минути основата за чийзкейка ще се зачерви (проверете готовността с помощта на клечка за зъби).
Когато блатът се охлади, разрежете го хоризонтално на две части, от които едната да бъде 2/3 от общата, а втората - съответно 1/3.
По-малката натрошете, трохите ще послужат за поръсване на десерта.
По-големия блат сложете в дълбока форма с нужния размер (най-добре силиконова) и сиропирайте с крем ликьора.
Време е да се заемете с крема.
С помощта на блендер или кухненски робот разбийте крема сиренето с яйцата + жълтъка, изсипете захарта, включително ваниловата, сложете заквасената сметана и налейте чаена лъжица лимонов сок.
Скоростта на бъркане трябва да е ниска, като следете в крема да попада колкото може по-малко въздух.
След това разпределете готовата плънка върху основата, а формата сложете в дълбока тава с гореща вода (нивото на последната да бъде 1 сантиметър от височината на съда).
Изпечете чийзкейка във фурната (предварително я загрейте) при 160 градуса. Доливайте периодично гореща вода. Времето за печене на десерта е между един и два часа, докато кремът стегне.
Щом изключите фурната, отворете леко вратата й и оставете десерта да се охлади в нея до стайна температура. След това извадете и нека престои още час на стайна температура.
Глазурата направете, като разтопите белия шоколад заедно със сметаната при непрекъснато бъркане до еднородност.
Нанесете върху чийзкейка, поръсете страните с бадемови листенца и/или натрошения блат и приберете в хладилника за 8 часа.
Поднесете десерта студен или на стана температура.
Добър апетит!
Снимка: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Морковен чийзкейк с фурми и канела
- Нежен чийзкейк с праскови
- Чийзкейк с шоколадова паста Нутела (без печене)
- Мъфин кейкчета с крема сирене и солен карамел
- Мини шоколадов чийзкейк без печене
- Лимонов чийзкейк с рикота и сирене крема
- Кето чийзкейк с горски плодове
- Доматен чийзкейк с подправки
- Чийзкейк с мак и кокос
- Чийзкейк с халва, извара и шоколадова глазура
Коментари към Чийзкейк с крем ликьор, глазура от бял шоколад и бадемови листенца