Царски кекс с ядкова плънка и глазура от крема сирене
Необходими продукти:
за тестото:
- 3/4 чаена чаша + 1 супена лъжица прясно мляко (пълномаслено)
- 2 пакетчета суха мая
- 1/4 чаена чаша + 1 чаена лъжица захар
- 3 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица канела
- 1 чаена лъжица сол
- 3 жълтъка + 1 цяло яйце на стайна температура
- 60 грама масло на стайна температура
- 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
- 1 чаена лъжица бадемов екстракт
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- олио за намазване
за плънката:
- 1 чаена чаша орехи пекан, натрошени
- 1/3 чаена чаша кафява захар
- 1 чаена лъжица канела
- 4 супени лъжици масло, на стайна температура
за глазурата:
- 220 грама крема сирене
- 4 супени лъжици масло, на стайна температура
- 1 1/2 чаени чаши пудра захар
- 1/2 чаена лъжица ванилия
- цветна захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Затоплете млякото в микровълнова фурна, докато се затопли леко (трябва да достигне около 50 градуса). Сипете в него маята и 1 лъжица захар, оставете за 10 минути, докато набъбне.
В купа смесете брашното, канелата, солта и останалата четвърт чаша захар.
С миксер разбийте жълтъците с маслото, лимоновата кора и екстрактите. Добавете маята, а накрая сипете към брашното. С шпатула разбъркайте, за да се получи форма на тесто. Прехвърлете върху намазнено фолио и покрийте с кърпа, нека втаса тестото за 1 час, докато се удвои.
Междувременно пригответе плънката: в малка купичка сложете орехите, кафявата захар и канелата.
Тестото прехвърлете върху набрашнен плот и разточете на правоъгълник.
Намажете с омекналото масло и поръсете с ядковата смес.
Навийте на руло.
Използвайте обикновена намазнена тава, в чийто център поставете празна консерва, в нея поставете кекса, като краищата "залепете" с малко вода.
Отново покрийте с кърпа кекса и оставете да втаса в продължение на 1 час.
Включете фурната да се загрее на 185 градуса.
Разбийте останалото яйце с 1 супена лъжица прясно мляко. Намажете тестото и печете кекса 15 минути. Извадете внимателно консервата и намажете вътрешната страна на кекса с яйцето. Продължете печенето още 15 минути.
Прехвърлете върху решетка и охладете.
За крема разбъркайте с миксер крема сиренето и маслото, когато се получи кремообразна смес прибавете пудрата захар и ванилията. Комбинирайте и намажете кекса, поръсете с цветната захар.
goodhousekeeping.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бърз кекс с кондензирано мляко
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов кекс Нутела от две съставки
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
Коментари към Царски кекс с ядкова плънка и глазура от крема сирене