Царевични мъфини с праскови и прошуто
Мъфините все по-често присъстват на трапезата ни, а вариантите за тяхното приготвяне са безброй. Сладки или солени е въпрос на лични предпочитания, а понякога решението зависи и от наличностите в хладилника. Спряхме се на рецепта с плодове, защото добавяйки такива, кексчетата придобиват приятен аромат, сочна текстура и неописуемо апетитен вид. В разгара на лятото, когато е сезонът на прасковите, ви предлагаме да се възползвате от ползите им за здравето и от богатия им хранителен състав под формата на пухкав десерт. В комбинация с прошуто и чаша охладено вино настройте сетивата си за приятна почивка и наслада. Прасковите в комбинация с царевично брашно са чудесен здравословен вариант на традиционните кексчета. Ако използвате кафява захар, ще получите мъфини с приятен карамелен вкус и сочна текстура. Приготвянето на царевичните кексчета е лесно и бързо и си заслужава да отделите от времето си.
Необходими продукти за приготвянето на царевични мъфини с праскови и прошуто:
- 1 чаена чаша царевично брашно
- 2/3 чаена чаша бяло пшенично брашно
- 3 супени лъжици захар (или кафява захар)
- 2 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1/4 чаена лъжица сол
- 3/4 чаена чаша нискомаслена неподсладена сметана
- 2 яйца
- 1/4 чаена чаша разтопено и охладено масло
- 1 чаена чаша свежи или замразени праскови, нарязани
- 130 грама тънко нарязано прошуто (по желание)
Начин на приготвяне на царевичните мъфини с праскови и прошуто:
Намажете с масло форма за мъфини с 12 гнезда. Може да използвате готварски спрей и/или кошнички за мъфини.
Смесете царевичното и пшеничното брашна, захарта, бакпулвера и солта. Разбъркайте и оставете сухата смес настрана.
Разбийте яйцата, сметаната и маслото. Добавете нарязаните на ситно праскови и прошуто, след което излейте сместа при брашната. Разбъркайте и разпределете тестото във формите за мъфини.
Печете 15 минути, докато краищата станат златисти.
Оставете кексчетата да се охладят напълно, преди да ги извадите от формата.
Сервирайте с плодово сладко и напитка по желание или декорирайте по ваш вкус.
Да ви е сладко!
Съвети за приготвянето и съхранението на кексчетата с праскови и прошуто:
- Декорирайте кексчетата с бита сметана, пресни горски плодове, резени цитруси и свежи цветчета за красива визия.
- Ако не разполагате с царевично брашно или не го харесвате, използвайте обикновено бяло пшенично брашно или смес от бяло с пълнозърнесто в съотношение 1:1.
- В случай че искате да приготвите сладки плодови кексчета, за да зарадвате вашите близки за специален повод, а не ви допада идеята да използвате прошуто, просто го премахнете от рецептата.
- Пригответе десерта със сезонни плодове. Това може да са ябълки, круши, нектарини, малки горски плодове или комбинация от тях.
- Ако обичате шоколад, за което всъщност дори не се съмняваме, използвайте шоколадов чипс или натрошете парченца шоколад в сместа за мъфините. За хрупкава текстура и ядков аромат може да добавите ядки. Сервирайте с течен шоколад, течен пчелен мед или друг любим подсладител.
- Замразете кексчетата до 3 месеца в торба с цип, а на стайна температура съхранявайте покрити. Ако сте замразили кексчетата, извадете ги да се отпуснат на стайна температура, след което увийте във фолио и затоплете във фурната за 15 минути на 150 градуса, преди да ги консумирате.
Интересни факти за прошутото
- Прошутото се консумира сурово, затова е известно като прошуто крудо. То се приготвя от бедрата или задните крака (бута) на дивата свиня или прасето. Най-скъпото и известно прошуто се произвежда в северната и централната част на Италия (Парма и Сан Даниеле).
- Прошутото може да се използва като гарнитура за пица. С него може да обвиете пържола или телешко месо и така да го изпечете. Добавя се към зеленчукови и плодови салати, като им придава характерен вкус. Пригответе с него разнообразие от нетрадиционни десерти.
- Може да сервирате прошутото с пресни смокини или сладък пъпеш, за да поднесете по-изискано предястие на гостите си.
- Според размера на бута приготвянето на прошутото може да отнеме между 9 месеца и 2 години.
bhg.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Картофени мъфини с топено сирене, извара и моркови
- Перфектните бананови мъфини
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Мъфини с ябълково пюре и пълнеж крема сирене
- Солен мъфин с овесени ядки и тиквички
- Мини кексчета с фурми
- Мъфини с боровинки и портокали
- Мъфини с боровинки
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Таханови мъфини с банан и овесени ядки
Коментари към Царевични мъфини с праскови и прошуто