Хапки от нахут с млечен сос
Необходими продукти:
- 4 чаени чаши вода
- 2 чаени чаши нахутено брашно
- 1 супена лъжица сол
- 2 чаени чаши олио
за соса:
- 2/3 чаена чаша кисело мляко (нискомаслено)
- 1 скилидка чесън - намачкана
- 1 1/2 чаена лъжица ситно нарязана мента
- щипка сол (или на вкус)
Начин на приготвяне:
Сложете водата в тенджера, посолете я и сгорещете до завиране. Смесете кимиона с брашното от нахут и ги изсипете в горещата вода, като бъркате непрекъснато за 2-3 минути, докато брашното абсорбира течността и се премахнат всички бучици. Сместа трябва да прилича на качамак. Свалете тенджерата от котлона, опитайте и, а ако има нужда, добавете още малко сол.
Застелете с хартия за печене голяма тава и изсипете нахутената смес, като я разпределите по цялото дъно. Оставете да се охлади за 30 минути и да се втвърди.
Нарежете на правоъгълни пръчици с помощта на нож - размера им преценете сами.
Сгорещете олиото в голям тиган и изпържете нахутените хапки, докато станат златисти и хрупкави. Прехвърлете ги в чиния за сервиране (няма нужда да ги подсушавате от мазнината) и ги поднесете топли със соса (пригответе го, като смесите всички продукти).
food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЕРИЯ ДЪЛГОЛЕТИЕ СОЕВИ ХАПКИ 280 г
НАХУТЕНО БРАШНО 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ВЕГЕТАМИН ВИТАМИН D3 + K2 MK7 + ЧЕРВЕНИ ВОДОРАСЛИ капсули * 60
ТОГЕДЪР ХЕЛТ ВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС БРЕМЕННОСТ капсули * 60
РЕТРО КАФЕ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Парти хапки от хляб, шунка, кашкавал и маслини
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Хапки от свинско месо (Чичарон)
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Веган майонеза от нахут
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Панирани кашкавалени хапки на фурна
Коментари към Хапки от нахут с млечен сос