Френска лучена супа
След като опитате това френско ястие, ще разберете, че обикновената лучена супа може да е много по-вкусна от много други специалитети. Това е едно от онези ястия, които, след първата хапка, започвате да се чудите как досега не сте го пробвали - толкова просто, а в същото време съвършено.
Необходими продукти:
- 1 кг лук, нарязан
- 5 супени лъжици зехтин
- 6 клончета мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжица кафява захар
- 2 големи скилидки чесън
- 250 милилитра сухо бяло вино
- 1 1/2 литра телешки бульон
За филийките:
- 12 брускети на филийки
- 250 грама сирене грюер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци и го овкусете със сол и черен пипер. Прехвърлете в тавичка и го печете 45 минути, покрит с фолио, на 200 градуса. След като мине урешеното време, махнете фолиото и добавете клонките мащерка. Разбъркайте, добавете захарта и запечете за още 15 минути, без да покривате тавата. Когато изтече времето, добавете смачканите скилидки чесън, отново разбъркайте и запечете за още 15 минути.
Извадете тавата от фурната, изсипете виното и разбъркайте добре. Изчакайте за няколко минути, за да утихнат образувалите се балончета.
Прехвърлете продуктите от тавата в тенджера и изсипете телешкия бульон. Покрийте супата и задушете на средна степен на котлона за 10 минути.
Междувременно запечете брускетите във фурната за 10 минути, като след 5-тата минута ги обърнете.
Сипете супата в огнеупорни купи, отгоре сложете две препечени брускети. Настържете сирене грюер върху тях и запечете на грил, докато сиренето се разтече. Сервирайте веднага.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: greatbritishchefs.com
Коментари към Френска лучена супа