Фокача с яйца и бекон
Необходими продукти:
4 1/4 чаени чаши брашно
- 1 пакетче суха мая
- 1 1/2 супена лъжица сол
- 1 3/4 чаена чаша топла вода
- 5 супени лъжици зехтин
- 8 тънки резена бекон, нарязани на половина
- 9 яйца
- 2 чаени чаши настъргано сирене чедър
- 1/2 чаена чаша настърган пармезан
- прясно смлян черен пипер на вкус
- 2 супени лъжици магданоз (листенца)
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, маята, 1 супена лъжица сол в купата на кухненския робот и направете няколко пулсации, за да се смесят. Прибавете водата и 2 супени лъжици зехтин и отново направете 12-15 пулсации, за да се комбинират продуктите, за да получите лепкаво тесто.
Намажете голяма купа с мазнина. Набрашнете добре ръцете си и прехвърлете тестото в купата, след което го оформете на топка. Покрийте и оставете за 1 час и половина или 2, за да се удвои.
Намажете правоъгълна тава с 3 супени лъжици зехтин. Прехвърлете тестото в тавата и го завъртете веднъж, за да се намазни от двете страни. С пръсти разстелете тестото по цялата повърхност на тавата. Покрийте отново и оставете пак да втаса за 1 час и половина.
Изпържете бекона, докато стане хрупкав и го отцедете върху хартия.
В тестото направете 9 кладенеца с помощта на чаша, като притиснете дъното в тестото. Опечете за 15-20 минути на 180 градуса. Чукнете по едно яйце в кладенците (ако има нужда отново притиснете с чашата на същите места) и поръсете отгоре с нарязания изпържен бекон.
Поръсете с чедъра и пармезана и подправете с черен пипер.
Върнете във фурната и печете до готовност на яйцата.
Гарнирайте с магданоз и сервирайте.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Фокача със сирене и лук
- Фокача на сандвич с песто и чери домати
- Фокача с гъби, чесън, лук и кашкавал
- Картофена фокача с чесън
- Парти хапки с мортадела и чушки пеперончино
- Чеснова фокача с домати, маслини и розмарин
- Фокача с масло и моцарела
- Фокача с кленов сироп
- Картофена фокача с куркума и розмарин
- Фокача с подправки, маслини, чесън и сусам
Коментари към Фокача с яйца и бекон