Фокача с шунка, гъби и кашкавалено покритие
Необходими продукти:
2 яйца
1/2 чаена лъжица сол
50 грама мая
2,5 супени лъжици захар + 1 супена лъжица за маята
1 чаена чаша прясно мляко
250-300 грама масло
4 чаени чаши брашно
1-2 глави лук
300 грама шунка
3-4 супени лъжици майонеза
200 грама кашкавал
400 грама гъби
малко кетчуп
магданоз или други зелени подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Засипете маята със захарта и залейте с топлото мляко. Изчакайте известно време, докато съставките се разтворят. Разтопете маслото, докато придобие консистенция на гъста сметана. Тогава към него прибавете маята, яйцата, солта и захарта (2,5 супени лъжици).
Накрая сложете и брашното, замесвайки тесто, което оставете на топло място, за да втаса три пъти, като омесите два пъти след втасването (не трябва да се лепи по ръцете).
Разпределете го равномерно върху топъл лист хартия за печене и намажете повърхността с малко кетчуп. Ред е на шунката, нарязана на кубчета или ивици. Подправяйте със сол и смлян черен пипер на вкус всеки слой.
Нарежете лука и го изпържете до прозрачност. Същото направете и с гъбите, след което прибавете към лука и задушете заедно за няколко минути. Изсипете сместа върху шунката, заравнете и намажете с малко майонеза. Поръсете с настърган кашкавал и нарязани зелени подправки по избор (магданоз, копър, зелен лук).
Изпечете фокачата във фурната при средна температура в продължение на около 40 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Фокача със сирене и лук
- Фокача на сандвич с песто и чери домати
- Парти хапки с мортадела и чушки пеперончино
- Фокача с масло и моцарела
- Фокача с гъби, чесън, лук и кашкавал
- Картофена фокача с чесън
- Фокача с яйца и бекон
- Картофена фокача с куркума и розмарин
- Картофена фокача
- Чеснова фокача с домати, маслини и розмарин
Коментари към Фокача с шунка, гъби и кашкавалено покритие