Фокача с гъби, чесън, лук и кашкавал
Необходими продукти:
400 - 500 грама брашно
4 грама суха мая
1,5 - 2 чаени чаши прясно мляко
1 чаена лъжица сол
2 - 3 супени лъжици зехтин
1 яйце
2 - 3 гъби (или повече)
1/2 глава лук
1 - 2 скилидки чесън
малко копър, магданоз или други ароматни зелени подправки
40 - 50 грама кашкавал
2 чаени лъжици захар
куркума на върха на ножа - по желание
Начин на приготвяне:
Затоплете леко млякото, разтворете маята в 1/2 чаена чаша от него, покрийте с кърпа и оставете да престои около 15 - 20 минути. След това смесете с брашното, сложете солта, захарта, останалото топло мляко, зехтина и замесете меко тесто, което не лепи по ръцете. Покрийте го с кърпа или с найлоново фолио и оставете на топло мляко за час и половина.
Направете плънката. Нарежете лука на дълги парчета, запържете го леко, прибавете гъбите, нарязани на тънки плочки и задушете за кратко. На края сложете чесъна и малко куркума по желание.
Оформете питка от тестото, намажете с разбитото яйце и по повърхността разпределете сместа от гъбите и лука. Поръсете с нарязан магданоз или копър и поставете да се пече в предварително загрята фурна на средна температура. Следете процеса, за да не прегорят гъбите и лука.
Когато фокачата се зачерви, извадете, поръсете с настърган кашкавал и върнете обратно във фурната, за да се запече (за около 5 минути).
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Фокача със сирене и лук
- Фокача на сандвич с песто и чери домати
- Картофена фокача с чесън
- Фокача с яйца и бекон
- Парти хапки с мортадела и чушки пеперончино
- Чеснова фокача с домати, маслини и розмарин
- Фокача с масло и моцарела
- Фокача с кленов сироп
- Картофена фокача с куркума и розмарин
- Фокача с подправки, маслини, чесън и сусам
Коментари към Фокача с гъби, чесън, лук и кашкавал