Фалафели със сусам и таханов сос
![Фалафели със сусам и таханов сос - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/falafeli-sus-susam.jpg)
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 240 грама нахут
- 60 милилитра лимонов сок
- 5 грама чили пипер
- 15 грама магданоз
- 10 грама семена кимион
- 20 милилитра натурално кисело мляко
- сол на вкус
- 20 грама кориандър
- 1-2 скилидки чесън
- 30 милилитра слънчогледово олио
- 30 грама сусамови семена
- 70 грама сусамов тахан
- 30 грама оризово брашно
- 3 грама сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за едно нощ в студена вода. След това изсипете зърната в гевгир, за да се отцедят добре от течността.
Главата лук и скилидките чесън обелете, накълцайте ги. Нарежете също кориандъро и магданоза.
Смесете в блендер продуктите, които подготвихте до момента, включително нахута. Смелете до еднородност, налейте половината от лимоновия сок и разбийте още веднъж.
Оризовото брашно смесете с чили пипера, содата, може да добавите малко кориандър. Налейте 2 супени лъжици вода с сместа, сложете кимиона и замесете тесто. Приберете го в хладилника за известно време.
Останалия цитрусов сок смесете със сусамовия тахан и киселото мляко. подсолете, по желание добавете и чесън. Консистенцията на получения сос трябва да наподобява течен мед.
Извадете тестото от хладилника и го комбинирайте със сместа, която блендирахте.
С мокри ръце от нея направете топчета, оваляйте всяко в сусамовите семена и изпържете в нагорещено олио.
Поднесете фалафелите със соса.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник:gotovkin.su
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Фалафели с булгур и чесън
- Фалафели от нахут и булгур с магданоз, къри и чесън
- Фалафели с коприва
- Фалафели от сладки картофи със сусам
- Фалафели с моркови
- Фалафели по гръцки
- Веган сандвичи с фалафел и мариновани зеленчуци
- Фалафели от хумус и козе сирене
- Фалафели с карфиол и магданоз
- Фалафели от сладки картофи и бял боб
Коментари към Фалафели със сусам и таханов сос