Фалафели по гръцки
![Фалафели по гръцки - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/framar_falafeli.jpg)
Необходими продукти:
- 500 грама нахут
- 1 чаена лъжица сода
- 4 средни картофа
- 2 средни глави лук (нарязан на ситно)
- 2 супени лъжици нарязан пресен босилек или щипка сух
- 1 чаена лъжица майорана
- сол, смлян черен пипер (или чушка чили) - на вкус
- брашно за панировка
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута за 12 часа на стайна температура. Отцедете водата, посипете го със содата и оставете така за 10 минути. След това измийте добре, сложете в тенджера и залейте с 6 чаши вода. Изчакайте да заври и отстранете пяната с помощта на решетъчна лъжица. Затворете съда с капак и оставете нахутът да се вари в продължение на 1 - 2 часа, докато омекне (опитвайте). Не добавяйте сол, защото така ще се свари по-бавно.
Когато нахутът е готов (трябва да е цял, да не се е разварил), отцедете водата и го смелете с помощта на блендер. Сварете картофите, направете и тях на пюре. Смесете двете пюрета. Към тях прибавете нарязания лук, подправките, сол и разбъркайте. Приберете готовата "кайма" за 1 час в хладилника.
Когато извадите от хладилника, оформете кюфтенца от сместа, оваляйте ги в брашно и изпържете в нагорещено олио до получаването на златист цвят. Подредете ги върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднесете с пресни зеленчуци - една обикновена салата от домати и краставици е напълно достатъчна.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Фалафели с булгур и чесън
- Фалафели от нахут и булгур с магданоз, къри и чесън
- Фалафели с коприва
- Фалафели от сладки картофи със сусам
- Фалафели с моркови
- Фалафели със сусам и таханов сос
- Веган сандвичи с фалафел и мариновани зеленчуци
- Фалафели от хумус и козе сирене
- Фалафели с карфиол и магданоз
- Фалафели от сладки картофи и бял боб
Коментари към Фалафели по гръцки