Усукана питка с мед и тахан
Необходими продукти:
- 120-140 милилитра прясно мляко
- 50 грама краве масло, нарязано на кубчета
- 300 грама бяло брашно + още за набрашняване
- 50 грама кафява пудра захар
- 1/2 чаена лъжичка фина морска сол
- 7 грама суха мая
- 1 яйце
- зехтин или кокосово масло
за пълнежа:
- 50 грама краве масло, меко
- 2 супени лъжици сусамови семена, печени
- 50 грама светла кафява захар, мека
- 3 чаени лъжички канела на прах
- 1/4 чаена лъжичка смлян кардамон
за маслото от мед и тахан:
- 70 грама краве масло, меко
- 2 супени лъжици течен мед
- 2 супени лъжици тахан
- щипка сол
за глазурата:
- 75 грама кафява пудра захар
- сусамови семена за поръска (по желание)
Начин на приготвяне:
Затоплете 120 милилитра прясно мляко с маслото, докато се разтопи и оставете настрана леко да изстине.
Смесете брашното, кафявата захар, морската сол и сухата мая в купата на миксер. Направете кладенче в центъра, чукнете яйцето и изсипете затопленото мляко. Разбъркайте, докато се смесят добре всички съставки. Ако сместа е суха, добавете още прясно мляко.
Омесете на ниска скорост за 5-8 минути или докато тестото стане гладко. Ако не разполагате с миксер, смесете всичко в купа и омесете върху леко набрашнена повърност за 8-10 минути. Оформете тестото на топка, поставете в леко намазнена купа, покрита с кърпа за 60-90 минути, за да удвои размера си.
За да приготвите пълнежа, смесете всички съставки и оставете настрана.
Разточете тестото във формата на квадрат върху леко набрашнена повърхност. Разпределете пълнежа равномерно, като оставите 2 сантиметра разстояние около краищата и направете плетка от тестото.
Прехвърлете питката в намазнена тавичка, покрита с хартия за печене. Оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои отново размера си. Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете до лек златист загар за 35-40 минути или до готовност. Покрийте питката с фолио, ако започне да потъмнява по време на печене.
Смесете всички съставки за маслото от мед и тахан. Пригответе глазурата, като разбъркате пудрата захар с 1 супена лъжица топла вода до гладкост. Добавете още вода, ако е твърде гъсто.
Гарнирайте охладената питка с глазурата и поръсете със сусамови семена по желание. Нарежете на парчета и сервирайте с маслото от мед и тахан.
Да ви е сладко!
bbcgoodfood.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА БИО ОРЕХОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 г
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СУСАМОВ ТАХАН 550 г БАЛЧО
ЗОЯ СЛЪНЧОГЛЕДОВ ТАХАН 200 гр.
ХАРМОНИКА БИО БАДЕМОВ ТАХАН 250 г
БИОХЕРБА БАДЕМОВ ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ БАДЕМОВИ ЯДКИ 250 г
БИОХЕРБА ТАХАН ОТ КАШУ ОТ 100% ФИНО СМЛЯНО КАШУ 250 гр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Отслабване с мед и канела
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
Коментари към Усукана питка с мед и тахан