Тънкости и съвети за приготвяне на по-полезни и вкусни плодови напитки

Смути е определение за плодова или зеленчукова напитка, което навлезе в ежедневието ни през последните години. То наподобява познатите ни шейкове, прави се помощта на блендер. При приготвянето му може да се добавят прясно или кисело млека, сладолед, семена, лед, мед, шоколад, ядки и каквото още предпочитате.
Предлагаме ви няколко тънкости, с чиято помощ ще получите по-здравословен и вкусен краен продукт:
1. Смесвайки плодове и/или зеленчуци с плътна месеста част, е добре да добавите и по-сочни сортове, за да не бъде напитката прекалено гъста.
2. Смутито може да разредите с преварена, филтрирана или газирана вода, също с йогурт, кисело или прясно млека.
3. Добавяйте малко натрошен лед към напитката.
4. За да неутрализирате киселината от ягодоплодните култури, когато приготвяте коктейла, вместо захар, добавете круша, банан или райска ябълка.
5. За да увеличите съдържанието на белтъчини и полезни вещества в смутито, може да прибавите ленени семена или покълнала пшеница.
Тъй като вече смутито е подобно на фрешовете, които така обичаме, нека се запознаем и някои факти, които правят тези напитки по-здравословни.
1. Образно казано, продължителността на полезност на фреша може да се определи около 15-30 минути. Това е така, защото витамин С е капризен елемент. Разрушава се при контакт с въздуха и метални повърхности, а от последните е направена сокоизтисквачката.
Освен това, всеки плодов сок е подходяща среда за живот на бактериите, а микробите, които се намират на повърхността на плодовете и във вътрешността на сокоизтисквачката, лесно попадат в напитката. Изводите оставяме на вас.
2. За най-добро усвояване на полезните вещества, прясно изцедените плодови сокове е хубаво да се приемат 30-40 минути преди хранене или час след него.
3. Консумацията на сокове от плодове е полезна безспорно, но трябва да бъде и вкусна. Затова при направата им използвайте мента, мед, канела или други ароматни добавки.
И за да сме максимално полезни, събрахме най-вкусните съчетания на плодове и/или зеленчуци в една чаша :):
- моркови и целина;
- портокал, мандарина, грейпфрут, лайм;
- банан, киви, портокал;
- портокал, пъпеш, ананас, киви;
- домат, краставица, магданоз, морков;
- портокал, морков, ябълка, щипка джинджифил или 20 милилитра сок от корена;
- манго, ананас, лайм, щипка джинджифил или 20 милилитра сок от корена;
- портокал, киви, пресни листа мента;
- морков, манго, щипка ванилия;
- ябълка, лимон, джинджифил, канела;
- круша и червени боровинки;
- грейпфрут и круша;
- праскова и портокал;
- морков и ябълка.
Соковете с най-малко калории (на 100 милилитра):
- ябълков - 87 ккал и 23 грама захар;
- от грейпфрут - 70 ккал и 17 грама захар;
- портокалов - 78 ккал и 29 грама захар.
Снимки: mag.relax.by; medic-dok.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА РОЖКОВ БРАШНО 200 г
ПРЕНОСИМ БЛЕНДЕР С USB JOCCA
БОШ БЛЕНДЕР модел MMB2111S
Безплатна доставка за България!СТИКС КРЕМ ЗА ТЯЛО СЪС СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА 200 мл.
БИОТОНА БИО СОК ОТ АЛОЕ ВЕРА, НЕФИЛТРИРАН, С ПАРЧЕЦА 1 л
НУРС СОК ОТ ЧЕРНА МАЩЕРКА 1000 мл
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Млечно смути със замразени плодове
- Шестил
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
- Кактус
- Сокотерапията като метод за лечение
- Кисел трън (берберис) - ползи за здравето и състав
- Безалкохолен коктейл Светофар
- Гранадила - ползи за здравето
- Дюля
Коментари към Тънкости и съвети за приготвяне на по-полезни и вкусни плодови напитки