Точени марокански питки на тиган тип карталачки
Тези марокански питки много приличат на нашенските карталачки, които бабите ни приготвяха. Мароканските питки се наричат Мелоу и нямат сиренова плънка. Ето как се приготвят:
Необходими продукти:
- 250 грама обикновено бяло брашно
- 360 грама брашно семолина
- 2 чаени лъжици захар
- 1/4 чаена лъжица суха мая
- 1 1/2 чаени чаши топла вода
за плънка:
- 1 чаена чаша олио
- 1/2 чаена чаша меко масло
- 1/2 чаена чаша семолина
Начин на приготвяне:
Смесете всички сухи продукти за тестото в купа.
Добавете водата и започнете да месите. Тестото, което се получи трябва да е меко и еластично и да не лепне, така че ако има нужда добавете още вода или брашно.
Прехвърлете го върху набрашнен плот и премесете за 10 минути, за да стане еластично.
Разделете тестото на малки топки, покрийте ги с фолио и оставете за 20 минути.
Вземете една топка и върху намазнен плот я разпънете с пръсти, колкото се може по-тънко.
Намазнете леко тестото с масло и поръсете със семолина.
Сгънете тестото - горната част сгънете към средата, а след това с долната покрийте горната част.
Намажете пак с масло и поръсете отново със семолина. Отното сгънете като горния начин, така че да се получи много тънка лента.
Минете тестото с точилка, за да изкарате въздуха от него и го поръсете отново с грис (семолина). Навийте на руло, намажете с олио и оставете настрана. По същия начин пригответе цялото количество от тестото.
Включете тиган да се загрее на средна степен.
Вземете едно рулце и го разточете колкото се може по-тънко. Печете на сух тиган за около 5 минути на страна, докато стане леко златисто.
Сервирайте карталачките със сладко или мед, или пък намажете с масло, поднесете с колбас и сирена.
Охладените питки могат да бъдат замразени, а преди използване затоплете на 180 градуса за 5 минути.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Тутманик
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Бързи питки без месене
- Питка със семена и сминдух
- Фокача със сирене и лук
Коментари към Точени марокански питки на тиган тип карталачки