Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Торта с меден крем, орехи и коняк

Торта с меден крем, орехи и коняк

Торта с меден крем, орехи и коняк - изображение

Необходими продукти

За крема:

  • 500 милилитра обезмаслена или нискомаслена течна сметана
  • 1 чаена лъжица нишесте
  • 30 милилитра коняк
  • 200 грама мед
  • 4 жълтъка
  • 1/2 чаена чаша захар
  • ванилия на вкус

За тестото:

  • 2 чаени чаши брашно
  • 2 чаени лъжици бакпулвер
  • 1 чаена чаша орехови ядки
  • 4 яйца
  • 250 грама мед
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени лъжици какао на прах

За украса:

  • 100 грама шоколад
  • 50 грама високомаслена течна сметана

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта, орехите изпечете в тиган без мазнина, отстранете обвивката им и ги смелете.

Меда разтопете и към него прибавете яйцата и ядките. След това, разбърквайки изсипете и брашното с бакпулвера в сместа.

Разделете тестото на две равни части и към едната прибавете какаото. Приберете двете дози в хладилника за 4-6 часа.

Изпечете четири тънки блата в нагорещена до 200 градуса фурна. Оставете ги да се охладят върху кърпа, а през това време разтопете меда за крема, изсипете захарта и нишестето, разтворено в 1 супена лъжица студена вода. Следват жълтъците (разбъркани предварително) и малко от сметаната.

Останалата сметана с ванилията поставете върху котлона. Когато кипне, налейте медено-яйчената комбинация, като бъркате непрекъснато.

Варете крема до сгъстяване (без да спирате да бъркате) на тих огън. Щом свалите от котлона, охладете и прецедете през сито.

Разредете коняка с вода в съотношение 1:1 и с течността залейте блатовете. Намажете ги с крема и подредете един върху друг.

На водна баня разтопете шоколада заедно със сметаната, за да получите вкусна глазура, с която покрийте готовата торта.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноНовиниХранене при...ИсторияАлт. медицинаДиетиОрганизацииБотаникаПроизводителиФизиология