Торта от домати и сирене с ръжен блат и пъдпъдъчи яйца
Необходими продукти
За блата:
1 яйце
600 грама ръжен хляб
щипка сол
За муса от сирена:
200 грама сирене
200 грама кашкавал
200 милилитра течна сметана с масленост от 15%
12 грама желатин
1 чаена лъжица риган
1/2 връзка пресен босилек
черен пипер на вкус
За доматения мус:
700 грама домати
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица италиански подправки или други по ваш избор
сол и смлян черен пипер на вкус
4 пъдпъдъчи яйца
Начин на приготвяне:
Махнете кората от филиите хляб, а средата нарежете на кубчета и изпечете във фурната. Смелете ги с помощта на блендер.

Яйцето разбийте с щипка сол, а съдът да бъде над тенджера с гореща вода, като не трябва да се потапя във водата и тенджерата да не е поставена на котлона. Разбивайте в продължение на 5-6 минути, докато обемът се увеличи 3 пъти.

Тогава махнете съда от парата и към яйцето прибавете ръжените трохи. Разбъркайте до еднородност и изсипете тестото във форма с диаметър 18 сантиметра, чието дъно сте покрили с пергамент и сте намазали с масло.

Изпечете във фурната при температура от 180 градуса за около 12 минути. Готовия блат извадете да се охлажда върху решетка.

Настържете сиренето и кашкавала на ситно ренде.

Залейте желатина с 60 милилитра студена вода, нека набъбне и го разтворете на водна баня.
Към настърганите сирена прибавете сметаната, ригана и черния пипер, разбийте всичко с блендер. Накрая, вливайки на тънка струя, добавете и половината от разтворения желатин, без да прекратявате процеса.
От стръковете босилек, вземете само листата и ги накълцайте ситно. Изсипете ги в муса от сирена, разбъркайте и разпределете сместа върху ръжената основа.

Приберете в хладилника за 1-2 часа, за да стегне слоят.

Направете кръстообразни разрежи по повърхността на доматите, попарете ги с вряща вода и обелете ципите им. След това нарежете месестата част на кубчета, прибавете захарта, италианските подправки, сол и смлян черен пипер на вкус. Сложете сместа на котлона и нека се вари на тих огън в продължение на 10-15 минути.

Прокарайте доматите през сито, така ще се отстранят и семената, и в отделения сок прибавете останалия желатин. Разбъркайте, докато се разтвори, и охладете.

Сварете пъдпъдъчите яйца за 3 минути, охладете ги в студена вода, обелете и разрежете наполовина.
Разпределете част от доматения мус върху стегналия вече от сирена и подредете парченца яйца.

Приберете във фризера за 15 минути, след което сложете и останалото доматено желе.
Готовата торта сложете в хладилника, докато стегне напълно.

Украсете с листенца магданоз и босилек, направете розичка от домат или аранжирайте по ваш избор.

Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Солена торта с пушена сьомга
- Солена торта с пилешко, зеленчуци и картофена глазура
- Пълнозърнеста солена торта със сьомга, крема сирене и скариди
- Торта от макарони със спанак, сирене и пармезан
- Солена торта с кашкавален блат
- Картофена торта с шунка и кашкавал
- Безглутенова торта от картофи с шоколад
- Солена торта от картофи с крема сирене, яйца и кисели краставички
- Солена торта от картофено пюре и кайма
- Солена палачинкова торта със сирена
Коментари към Торта от домати и сирене с ръжен блат и пъдпъдъчи яйца