Тиквен десерт с хляб и карамелен сос
Подобни ястия се приготвят често с горски плодове и се поднасят както за закуска, така и за десерт през летните месеци, обикновено се комбинират със сладолед. Следващият вариант е с тиква, но тъй като тя се консумира главно през зимата, когато сладоледът не е най-подходящата добавка, ви предлагаме да го заместите с карамелен сос, с който да полеете десерта.
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши захар
- 5 яйца, разбити
- 2 чаени чаши прясно мляко
- 2 чаени лъжици ванилия
- 1 чаена лъжица канела
- 1/2 чаена лъжица микс за тиквен пай
- 1/4 чаена лъжица джинджифил
- 3 чаени чаши накъсан на залъци хляб
за поръската:
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 50 грама масло
- 2 супени лъжици брашно
- 1 чаена чаша сурово тиквено семе
за карамеления сос:
- 120 грама масло
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 3/4 чаена чаша царевичен сироп
- 1 консерва от 400 грама кондензирано мляко
- 1 чаена лъжица ванилия
- 1/4 чаена лъжица канела
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 175 градуса и намазнете правоъгълна тава с масло или напръскайте с готварски спрей.
В купа смесете захарта, яйцата, млякото, ванилията, подправката за тиквен пай и джинджифила. Добавете хлебните залъци и разбъркайте добре. Оставете за 10 минути, за да се напои хлябът.
В малка купичка комбинирайте продуктите за поръската (кафявата захар, маслото, брашното) и стрийте с пръсти. Добавете тиквените семена и разбъркайте.
Изсипете хляба в тавата и поръсете със сладките тиквени семена. Печете 30-35 минути, до суха клечка. Ако не сте убедени в този метод, може да наблюдавате - когато течността почти е изчезнала, извадете десерта от фурната.
Докато сладкишът се пече, пригответе карамеления сос.
Маслото, захарта, царевичния сироп и кондензираното мляко загрейте в касерола, варете 5 минути, като разбърквате често, за да се разтворят кристалчетата. Добавете ванилията, канелата и солта. Ако няма да използвате веднага соса, го изсипете в огнеупорна купа и приберете в хладилник. Преди употреба затоплете в микровълнова фурна.
Сервирайте десерта топъл или на стайна температура, полят с карамеления сос.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИЛКОВ ЧАЙ МЪЖКИ НАСИПЕН 120 г БИОХЕРБА
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ТИКВА 100 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОМАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 250 мл
СОУ СИМПЪЛ ДВУФАЗЕН ДЕГРИМЬОР 125 мл
НовПЕДИАКИД ФИТОВЕРМИЛ сироп 125 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Рецепти за пълнена тиква с кайма и свинско месо
- Ще празнувате ли Хелоуин тази година?
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Защо да хапваме редовно тиквени семки
- Печена солена тиква
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Сок от тиква
Коментари към Тиквен десерт с хляб и карамелен сос