Тиквени палачинки с карамелен сос и орехов крокан
Необходими продукти:
За палачинките:
- 200 грама тиквено пюре
- 2 яйца
- 3-4 супени лъжици ванилова захар
- 1 чаша гъсто кисело мляко
- 1 чаша пресято брашно
- 2-3 супени лъжици грис
- кора от лимон
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка сода
За карамеления сос:
- 2/3 чаша захар
- 2/3 чаша гъста сметана (30-35% масленост)
- 1/2 чаша прясно мляко
За ореховия крокан:
- 1/2 чаша орехови ядки
- 1 чаена лъжичка масло
- 3 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с помощта на тел за разбиване на яйца. Добавете тиквеното пюре (то се прави като запечете тиквата във фурна и след това смелите с блендер) и лимонената кора. Смесете всичко. След това прибавете млякото и разбъркайте добре. Брашното добавяйте поетапно, старателно оформяйки гладко тесто.
Сложете гриса и содата (изгасена в лимонов сок или оцет), разбъркайте всичко и оставете за 5-10 минути, за да набъбни грисът.
Нагорещете тигана, подмажете го с масло и изпечете палачинките (2 минути от всяка страна са достатъчни) до златисто.
Направете карамеления сос: Изсипете захарта в дълбок съд с дебело дъно, поставете на котлона и бъркайки непрекъснато, оставете захарта да се карамелизира. Когато карамелът стане достатъчно течен (без бучки захар), намалете котлона и добавете горещата сметана (трябва да заври и веднага прибавете). Сместа ще започне да се надига и да ще се образуват мехурчета. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца и оставете на огъня още минутка. Излейте готовият сос в съд, нека изстине. Ако ви си стори прекалено гъст, когато това стане, добавете 1/2 чаша мляко и разбъркайте, за да се получи желаната консистенция.
Ореховия крокан направете като сложите захарта и маслото в чугунен съд, бъркайте. Когато се получи течен карамел, веднага добавете орехите (на четвъртинки). Нека се карамелизират, докато бъркате, без да спирате в продължение на 2 минути. След това изсипете сместа в тава, застлана с фолио или в голяма чиния. Изчакайте да изстине напълно и натрошете.
Подредете палачинките една върху друга, полейте с карамеления сироп и поръсете с ореховия крокан.
Нереално вкусно!!!
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 600 гр.
ЦЕКОТЕК УРЕД ЗА ПАЛАЧИНКИ FUN CREPESTONE 08009
БАТЕРИ НУТРИШЪН СМЕС ЗА ПАЛАЧИНКИ 500 гр. ОВКУСЕНА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Палачинки без яйца
- Палачинките на баба
- Креп Сюзет - френски десерт от палачинки фламбе с портокалово-конячен сос
- Палачинки със суроватка вместо мляко
- Портокалов сос за палачинки
- Рецепти за палачинки с царевично брашно
- Парти хапки от палачинки със сьомга, крема сирене и маслини
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- 11 апетитни плънки за палачинки - 1 част
- Мини палачинки с ягоди и банан
Коментари към Тиквени палачинки с карамелен сос и орехов крокан