Тиквени палачинки с карамелен сос и орехов крокан

Необходими продукти:
За палачинките:
- 200 грама тиквено пюре
- 2 яйца
- 3-4 супени лъжици ванилова захар
- 1 чаша гъсто кисело мляко
- 1 чаша пресято брашно
- 2-3 супени лъжици грис
- кора от лимон
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка сода
За карамеления сос:
- 2/3 чаша захар
- 2/3 чаша гъста сметана (30-35% масленост)
- 1/2 чаша прясно мляко
За ореховия крокан:
- 1/2 чаша орехови ядки
- 1 чаена лъжичка масло
- 3 супена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта с помощта на тел за разбиване на яйца. Добавете тиквеното пюре (то се прави като запечете тиквата във фурна и след това смелите с блендер) и лимонената кора. Смесете всичко. След това прибавете млякото и разбъркайте добре. Брашното добавяйте поетапно, старателно оформяйки гладко тесто.
Сложете гриса и содата (изгасена в лимонов сок или оцет), разбъркайте всичко и оставете за 5-10 минути, за да набъбни грисът.
Нагорещете тигана, подмажете го с масло и изпечете палачинките (2 минути от всяка страна са достатъчни) до златисто.
Направете карамеления сос: Изсипете захарта в дълбок съд с дебело дъно, поставете на котлона и бъркайки непрекъснато, оставете захарта да се карамелизира. Когато карамелът стане достатъчно течен (без бучки захар), намалете котлона и добавете горещата сметана (трябва да заври и веднага прибавете). Сместа ще започне да се надига и да ще се образуват мехурчета. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца и оставете на огъня още минутка. Излейте готовият сос в съд, нека изстине. Ако ви си стори прекалено гъст, когато това стане, добавете 1/2 чаша мляко и разбъркайте, за да се получи желаната консистенция.
Ореховия крокан направете като сложите захарта и маслото в чугунен съд, бъркайте. Когато се получи течен карамел, веднага добавете орехите (на четвъртинки). Нека се карамелизират, докато бъркате, без да спирате в продължение на 2 минути. След това изсипете сместа в тава, застлана с фолио или в голяма чиния. Изчакайте да изстине напълно и натрошете.
Подредете палачинките една върху друга, полейте с карамеления сироп и поръсете с ореховия крокан.
Нереално вкусно!!!
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Палачинки без яйца
- Палачинките на баба
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Солени палачинки с лапад, сирене и копър
- Палачинки от коприва с прясно мляко
- Рецепти за палачинки с царевично брашно
- Мини палачинки с домашно ягодово сладко
- Спаначени палачинки с месна плънка
- Креп Сюзет - френски десерт от палачинки фламбе с портокалово-конячен сос
- Палачинки със суроватка вместо мляко
Коментари към Тиквени палачинки с карамелен сос и орехов крокан