Рецепти за вит тиквеник с канела
Тиквеникът е популярно тестено изделие в България, което обикновено се приготвя за коледно-новогодишните празници. Вариантите за плънката за разнообразни. Разбира се, тиквата е задължителна съставка, а най-подходящата подправка е канелата. Даваме ви няколко идеи за вит тиквеник с канела, като ви предлагаме да добавите още сусам или стафиди.
Тиквеник с канела
За да си замесите тестото, са ви необходими:
- 280 грама брашно;
- 160 милилитра прясно мляко;
- 1 жълтък;
- 1 супена лъжица масло;
- щипка сол;
- 1/2 чаена лъжичка захар.
За плънката на тиквеника са ви нужни:
- 700 грама тиква (без кората);
- 1 чаена лъжица смляна канела;
- 1/2 чаена чаша захар.
Как да си направите тиквеник с канела
В една купа сложете млякото, жълтъка и маслото. В друга – брашното, към което добавете солта и захарта. След това внимателно прибавете течните продукти към брашното и замесете тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 30 минути. През това време направете плънката.
Почистената от семената и кората тиква настържете на едро ренде. Ако е много сочна, отцедете течността.
Загрейте фурната до 170 градуса. Разточете тестото, единият край трябва да бъде по-широк от другия. Оставете точилката и разтегнете пласта с ръце, за да стане много тънък (колкото лист от тетрадка). Внимавайте да не скъсате тестото. Разпределете равномерно настърганата тиква по повърхността му, поръсете с канела и с малко захар.
Следва да навиете на руло и да го завиете като охлюв. Поставете тестото в подмазана с олио тава, намажете с разтопено масло. Направете няколко малки разреза отгоре. Сложете баницата да се пече около час, докато се образува характерната коричка.
Готовия тиквеник поръсете с пудра захар и поднесете.
Тиквеник със стафиди и канела
Необходими продукти за тестото:
- 500 грама брашно
- 270 – 300 милилитра вода
- щипка сол
За плънката си пригответе:
- 500 грама тиква
- 200 – 250 грама захар
- 100 милилитра растително олио или разтопено масло
- стафиди на вкус
- канела на вкус
Приготвянето на тиквеника
Замесете тесто от брашното и водата, сложете щипка сол. Оставете го да почине за 15 минути.
През това време обелете тиквата, почистете я от семената и настържете на едро.
Готовото тесто разделете на 4 части, разточете тънко всяка от тях, разтеглете с ръце и разпределете тиквата по повърхността им. Поръсете със захар, канела, сложете стафиди на вкус и полейте с олио или разтопено масло.
Навийте 4 рула. Подмажете тава с мазнина и ги подредете в нея, навивайки като охлюв. Може да разположите в кръг например или по друг начин, който предпочитате.
Намажете баницата с масло, поръсете със захар и изпечете в предварително загрята до 180 – 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути.
Вит тиквеник със сусам и канела
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 200 милилитра вода
- 100 милилитра олио
- 1 чаена лъжица сол
Продукти за плънката на вкус:
- тиква
- захар
- канела
- сусам
- пресни ягодоплодни по желание
Начин на приготвяне:
Замесете тесто от брашното, водата и олиото. Прибавете и чаена лъжица сол. Покрийте с кърпа и се заемете с подготовката на плънката.
Настържете сурова тиква с помощта на едро ренде. Изстискайте леко, за да се отцеди течността.
Разточете тестото тънко, намажете с малко олио и разпределете тиквата по повърхността. Слоят да не бъде дебел. Ако решите да използвате пресни дребни плодове, сложете и тях, след което поръсете всичко със захар и канела на вкус.
Оформете руло, прищипете краищата му и навийте в подмазана с олио кръгла тава. Поръсете със сусам и изпечете баницата до златисто в предварително загрята фурна (при 220 градуса), около 30-35 минути са достатъчни.
Тиквеникът е готов, насладете му се.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема
- Вити бутер банички с шоколад
- Тиквен щрудел с орехи и канела
- Бутерки с яйчен крем и пудра захар
- Тарт Татен с дюли
- Баница с локум
- Вити бутерки с крема сирене и шоколад
- Сладки банички с хрупкави кори и халва
- Бутерки с фъстъчен крем и ягодов конфитюр
- Хрупкави мандаринови бутерки в карамелен сироп
Коментари към Рецепти за вит тиквеник с канела