Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Баници Рецепти за вит тиквеник с канела

Рецепти за вит тиквеник с канела

от 19 дек 2014г., обновено на 21 дек 2021г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за вит тиквеник с канела - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Тиквеникът е популярно тестено изделие в България, което обикновено се приготвя за коледно-новогодишните празници. Вариантите за плънката за разнообразни. Разбира се, тиквата е задължителна съставка, а най-подходящата подправка е канелата. Даваме ви няколко идеи за вит тиквеник с канела, като ви предлагаме да добавите още сусам или стафиди.

Тиквеник с канела

За да си замесите тестото, са ви необходими:

  • 280 грама брашно;
  • 160 милилитра прясно мляко;
  • 1 жълтък;
  • 1 супена лъжица масло;
  • щипка сол;
  • 1/2 чаена лъжичка захар.

За плънката на тиквеника са ви нужни:

  • 700 грама тиква (без кората);
  • 1 чаена лъжица смляна канела;
  • 1/2 чаена чаша захар.

Как да си направите тиквеник с канела

В една купа сложете млякото, жълтъка и маслото. В друга – брашното, към което добавете солта и захарта. След това внимателно прибавете течните продукти към брашното и замесете тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 30 минути. През това време направете плънката.

Почистената от семената и кората тиква настържете на едро ренде. Ако е много сочна, отцедете течността.

Загрейте фурната до 170 градуса. Разточете тестото, единият край трябва да бъде по-широк от другия. Оставете точилката и разтегнете пласта с ръце, за да стане много тънък (колкото лист от тетрадка). Внимавайте да не скъсате тестото. Разпределете равномерно настърганата тиква по повърхността му, поръсете с канела и с малко захар.

Следва да навиете на руло и да го завиете като охлюв. Поставете тестото в подмазана с олио тава, намажете с разтопено масло. Направете няколко малки разреза отгоре. Сложете баницата да се пече около час, докато се образува характерната коричка.

Готовия тиквеник поръсете с пудра захар и поднесете.

вит тиквеник

Тиквеник със стафиди и канела

Необходими продукти за тестото:

  • 500 грама брашно
  • 270 – 300 милилитра вода
  • щипка сол

За плънката си пригответе:

  • 500 грама тиква
  • 200 – 250 грама захар
  • 100 милилитра растително олио или разтопено масло
  • стафиди на вкус
  • канела на вкус

Приготвянето на тиквеника

Замесете тесто от брашното и водата, сложете щипка сол. Оставете го да почине за 15 минути.

През това време обелете тиквата, почистете я от семената и настържете на едро.

Готовото тесто разделете на 4 части, разточете тънко всяка от тях, разтеглете с ръце и разпределете тиквата по повърхността им. Поръсете със захар, канела, сложете стафиди на вкус и полейте с олио или разтопено масло.

Навийте 4 рула. Подмажете тава с мазнина и ги подредете в нея, навивайки като охлюв. Може да разположите в кръг например или по друг начин, който предпочитате.

Намажете баницата с масло, поръсете със захар и изпечете в предварително загрята до 180 – 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути.

тиквеник

Вит тиквеник със сусам и канела

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 200 милилитра вода
  • 100 милилитра олио
  • 1 чаена лъжица сол

Продукти за плънката на вкус:

  • тиква
  • захар
  • канела
  • сусам
  • пресни ягодоплодни по желание

Начин на приготвяне:

Замесете тесто от брашното, водата и олиото. Прибавете и чаена лъжица сол. Покрийте с кърпа и се заемете с подготовката на плънката.

Настържете сурова тиква с помощта на едро ренде. Изстискайте леко, за да се отцеди течността.

Разточете тестото тънко, намажете с малко олио и разпределете тиквата по повърхността. Слоят да не бъде дебел. Ако решите да използвате пресни дребни плодове, сложете и тях, след което поръсете всичко със захар и канела на вкус.

Оформете руло, прищипете краищата му и навийте в подмазана с олио кръгла тава. Поръсете със сусам и изпечете баницата до златисто в предварително загрята фурна (при 220 градуса), около 30-35 минути са достатъчни.

Тиквеникът е готов, насладете му се.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема
  • Бутерки с яйчен крем и пудра захар Бутерки с яйчен крем и пудра захар
  • Бутерки с млечен крем и стафиди Бутерки с млечен крем и стафиди
  • Бутерки с фурми, портокалово сладко и фъстъци Бутерки с фурми, портокалово сладко и фъстъци
5.0/5 1 оценка

Коментари към Рецепти за вит тиквеник с канела

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за вит тиквеник с канела
    www.framar.bg 
    на 21 December 2025 в 08:02
    Коментирайте "Рецепти за вит тиквеник с канела"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Баници
  • Тиквен щрудел с орехи и канела
  • Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема
  • Бутерки с яйчен крем и пудра захар
  • Сладка бутер баница с извара и ванилия
  • Бутерки с млечен крем и стафиди
  • Хрупкави мандаринови бутерки в карамелен сироп
  • Тиквеник от бутер тесто с яйца и прясно мляко
  • Бутерки с фурми, портокалово сладко и фъстъци
  • Вити бутерки с крема сирене и шоколад
  • Сладка бутер баница с ябълки, банани и орехи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 душиДоживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

Доживотен затвор за френския лекар Фредерик Пешие, отровил 30 души

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотициТръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

Тръмп изключи марихуаната от списъка с най-опасните наркотици

от 19 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при задухБилки и билкови рецепти при задух

Билки и билкови рецепти при задух

от 19 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 10 дни, 19 часа и 2 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 50 дни, 20 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ АРГИНИН НЕОВКУСЕН прах 210 г

ОСТРОВИТ ЧЕСЪН БЕЗ МИРИС капсули * 60

СИБИРСКА ЧАГА ИМУНО ЩИТ саше * 15 VERDE VITA

ДИФЪРЪНТ ФАРМ ПРОСТЕЙТ КЕЪР капсули * 30

ДР. ЗОЛ ДЖИНДЖИКЮР СПРЕЙ 20 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:47:24

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 12:45:19

ХЕРБИТУСИН СИНУС И ГЪРЛО пастили * 12

Коментар на: Явор от 19 дек 2025г. в 12:36:25

ПУЛМИКОРТ суспензия за небулайзер 0.25 мг / мл 2 мл * 20

Коментар на: Д.А. от 19 дек 2025г. в 11:06:43

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 дек 2025г. в 10:50:55
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival