Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Тиквена торта с портокалово-сметанов крем

Тиквена торта с портокалово-сметанов крем

Тиквена торта с портокалово-сметанов крем - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 200 грама брашно
  • 2 яйца
  • 110 милилитра олио
  • 180 грама захар
  • 2 чаени лъжица набухвател
  • 200 грама тиква (почистена от семената и кората)
  • портокалова кора (от 1 цитрус)
  • пакетче ванилова захар
  • щипка сол

За крема:

  • 400 грама заквасена сметана
  • 100 грама захар
  • сок от 1 портокал
  • 3 супени лъжици захар


Начин на приготвяне:

  • Направете два блата

Смесете яйцата с двата вида захар (ваниловата и обикновената). Трябва да се получи пухкава бяла маса, за която са необходими около 7-10 минути разбиване.

След това налейте олиото и разбъркайте до еднородност. Сложете щипка сол, изсипете брашното, набухвателя и продължете да разбивате.

Към полученото тесто прибавете предварително настърганите тиква и кората на 1 портокал, разбъркайте.

Разделете сместа на две равни части, от които изпечете блатове (около 25-30 минути при температура на фурната от 180 градуса). Използвайте кексова форма с диаметър 18 сантиметра, чието дъно покрийте с лист пергамент. Готовността на тиквените основи проверете с клечка за зъби. Оставете блатовете да се охладят.

Ако разполагате с време, е добре да увиете всеки от тях поотделно в найлоново фолио и да приберете в хладилника за няколко часа.

 

  • Пригответе крема

Заквасената сметана, която използвате, трябва да е много гъста. Ако не е такава, предварително я изсипете върху няколко слоя марля, които поставете в сито/гевгир и изчакайте да се отцеди течността (оставете за едно нощ в хладилника).

След това прибавете захарта и просто разбъркайте. Изчакайте известно време, докато кристалчетата се разтопят.

 

  • Сварете портокалов сироп

Изцедете сока на един портокал, налейте го в малка тенджера и прибавете 3 супени лъжици захар. Поставете върху котлона и варете на ниска температура в продължение на 8-10 минути, по време на които разбърквайте течността. Консистенцията трябва да наподобява тази на течен мед.

Когато сиропът се охлади, приберете го в хладилника, за се изстуди. Щом това стане, налейте го (на няколко порции) в сметаната, като бъркате непрекъснато. Получава се вкусен портокалово-сметанов крем.


С остър нож изрежете "шапките" на блатовете, за да имате плоски основи, които по-лесно ще поемат крема. Настържете тези парчета или ги натрошете.

блатове

 

  • Сглобете тортата

Сложете единия блат в подходящ съд/поднос. Нанесете половината от крема и поставете върху него втория блат, без да го притискате към първия.

По повърхността и стените на тортата разпределете останалото количество от портокаловата сладост, върху нея поръсете трохите, получени от настърганите части от блатовете.

Приберете тортата за 4-5 часа в хладилника.

Украсете с портокалови резени и се насладете на нежния и изключително вкусен десерт.

Тиквена торта

блатове


Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vikka.com.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиСнимкиЛайфстайлДиетиНовиниБотаника