Тиквена торта с портокалово-сметанов крем
![Тиквена торта с портокалово-сметанов крем - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/tikvena-torta-s-portokali-i-smetana1.jpg)
Необходими продукти
За тестото:
- 200 грама брашно
- 2 яйца
- 110 милилитра олио
- 180 грама захар
- 2 чаени лъжица набухвател
- 200 грама тиква (почистена от семената и кората)
- портокалова кора (от 1 цитрус)
- пакетче ванилова захар
- щипка сол
За крема:
- 400 грама заквасена сметана
- 100 грама захар
- сок от 1 портокал
- 3 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
- Направете два блата
Смесете яйцата с двата вида захар (ваниловата и обикновената). Трябва да се получи пухкава бяла маса, за която са необходими около 7-10 минути разбиване.
След това налейте олиото и разбъркайте до еднородност. Сложете щипка сол, изсипете брашното, набухвателя и продължете да разбивате.
Към полученото тесто прибавете предварително настърганите тиква и кората на 1 портокал, разбъркайте.
Разделете сместа на две равни части, от които изпечете блатове (около 25-30 минути при температура на фурната от 180 градуса). Използвайте кексова форма с диаметър 18 сантиметра, чието дъно покрийте с лист пергамент. Готовността на тиквените основи проверете с клечка за зъби. Оставете блатовете да се охладят.
Ако разполагате с време, е добре да увиете всеки от тях поотделно в найлоново фолио и да приберете в хладилника за няколко часа.
- Пригответе крема
Заквасената сметана, която използвате, трябва да е много гъста. Ако не е такава, предварително я изсипете върху няколко слоя марля, които поставете в сито/гевгир и изчакайте да се отцеди течността (оставете за едно нощ в хладилника).
След това прибавете захарта и просто разбъркайте. Изчакайте известно време, докато кристалчетата се разтопят.
- Сварете портокалов сироп
Изцедете сока на един портокал, налейте го в малка тенджера и прибавете 3 супени лъжици захар. Поставете върху котлона и варете на ниска температура в продължение на 8-10 минути, по време на които разбърквайте течността. Консистенцията трябва да наподобява тази на течен мед.
Когато сиропът се охлади, приберете го в хладилника, за се изстуди. Щом това стане, налейте го (на няколко порции) в сметаната, като бъркате непрекъснато. Получава се вкусен портокалово-сметанов крем.
С остър нож изрежете "шапките" на блатовете, за да имате плоски основи, които по-лесно ще поемат крема. Настържете тези парчета или ги натрошете.
- Сглобете тортата
Сложете единия блат в подходящ съд/поднос. Нанесете половината от крема и поставете върху него втория блат, без да го притискате към първия.
По повърхността и стените на тортата разпределете останалото количество от портокаловата сладост, върху нея поръсете трохите, получени от настърганите части от блатовете.
Приберете тортата за 4-5 часа в хладилника.
Украсете с портокалови резени и се насладете на нежния и изключително вкусен десерт.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: vikka.com.ua
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕЛУГА ДЪРВЕНА ТОРТА 70587
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
ИСО ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА ЗА РЯЗАНЕ KRU11223
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ИСО ДЕТСКА ИГРАЧКА ТОРТА ЗА РОЖДЕН ДЕН KRU22382
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Торта с млечен крем и карамелизирани орехи
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
Коментари към Тиквена торта с портокалово-сметанов крем