Таратор с орехи, пресен копър и чесън
Тараторът е сред популярните студени супи не само в България, но и на Балканите. Предлагаме ви рецепта за познатия днес вариант – таратор с копър, чесън и орехи.
Необходими продукти за приготвяне на класически таратор:
- 4 чаени чаши пълномаслено натурално кисело мляко (най-добрият избор е домашното);
- 2-3 чаени чаши студена филтрирана вода (точното количество преценете според гъстотата на таратора, който желаете да получите);
- 1 голяма краставица, обелена (по желание) и нарязана на дребни кубчета (настържете я, ако предпочитате);
- 4 скилидки чесън, пресовани или настъргани ситно;
- 4 супени лъжици орехови ядки, нарязани ситно;
- 2 супени лъжици пресен копър, ситно нарязан;
- 4 супени лъжици зехтин или слънчогледово олио;
- сол на вкус.
За гарниране:
- орехи;
- зехтин.
Как се прави тараторът?
В голяма купа смесете парченцата краставица, нарязаните или настъргани скилидки чесън, орехите, копъра и зехтина. Разбъркайте.
Добавете киселото мляко и вода, колкото желаете. Разбъркайте и подправете със сол на вкус. По желание поръсете и с малко прясно смлян черен пипер. Подправките може да сложите и преди да налеете водата.
Поднесете таратора охладен, гарниран с натрошени орехи и мъничко зехтин във всяка порция.
Името на ястието е с персийско-турски произход. Речник на чуждите думи в българския език от 1993 година обяснява думата така: "тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио". До средата на 20-и век обаче ястието се е приготвяло предимно на основата на вода с оцет, вместо с кисело мляко, и е познато под наименованието „жътварски таратор“. |
- Познатият ни класически таратор се прави с натурално кисело мляко, но съществуват и някои алтернативи на млечния продукт, като кефир и скир, които не отстъпват на родното кисело мляко по отношение на ползите, които носят за здравето (скирът идва от Исландия, а кефирът от Централна Азия). Рецептата за приготвяне на студената супа с тези млечни продукти не се различава по никакъв начин от традиционната.
- Таратор най-често се приготвя през пролетта и лятото, защото разхлажда и осигурява допълнително течности на тялото. През това време от годината може да си набавим пресен чесън и е добре да не пропускаме тази възможност. Ако не харесвате пикантността, която дава зеленчукът, не прекалявайте с количествата. Вариант е също да използвате само перата на зеления чесън (без бялата част от растението), защото обикновено те не са особено люти. Друг начин да "убиете" лютия вкус е да използвате чесън на прах.
- Таратор може да се направи и без добавяне на вода. Този вариант е познат като „сух таратор“ и се консумира по-често през студената част от годината. За тази разновидност е подходящо да се използва и цедено кисело мляко. Вероятно познавате тази рецепта като „млечна салата“, тя обаче може да се направи както с пресни, така и с кисели краставички, което обяснява традиционната й консумация през зимата.
Съществуват най-различни начини за приготвянето на таратор: без орехи, вместо копър може да използвате кориандър или магданоз, да добавите зелена салата, репички, картофи или тиквички, коприва или спанак, а защо не и моркови... Експериментирайте и направете най-вкусната лятна супа, но не забравяйте, че киселото мляко и краставиците са задължителни съставки за ястието.
Добър апетит!
Коментари към Таратор с орехи, пресен копър и чесън