Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Супи От мляко и млечни продукти Таратор с орехи, пресен копър и чесън

Таратор с орехи, пресен копър и чесън

от 27 юни 2016г., обновено на 19 юли 2021г.
Автор: Chef Framar
Таратор с орехи, пресен копър и чесън - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Тараторът е сред популярните студени супи не само в България, но и на Балканите. Предлагаме ви рецепта за познатия днес вариант – таратор с копър, чесън и орехи.

Необходими продукти за приготвяне на класически таратор:

  • 4 чаени чаши пълномаслено натурално кисело мляко (най-добрият избор е домашното);
  • 2-3 чаени чаши студена филтрирана вода (точното количество преценете според гъстотата на таратора, който желаете да получите);
  • 1 голяма краставица, обелена (по желание) и нарязана на дребни кубчета (настържете я, ако предпочитате);
  • 4 скилидки чесън, пресовани или настъргани ситно;
  • 4 супени лъжици орехови ядки, нарязани ситно;
  • 2 супени лъжици пресен копър, ситно нарязан;
  • 4 супени лъжици зехтин или слънчогледово олио;
  • сол на вкус.

За гарниране:

  • орехи;
  • зехтин.

Как се прави тараторът?

В голяма купа смесете парченцата краставица, нарязаните или настъргани скилидки чесън, орехите, копъра и зехтина. Разбъркайте.

Добавете киселото мляко и вода, колкото желаете. Разбъркайте и подправете със сол на вкус. По желание поръсете и с малко прясно смлян черен пипер. Подправките може да сложите и преди да налеете водата.

Поднесете таратора охладен, гарниран с натрошени орехи и мъничко зехтин във всяка порция.

Името на ястието е с персийско-турски произход. Речник на чуждите думи в българския език от 1993 година обяснява думата така: "тур. tarator от персийски. Вид студена супа, приготвена от разредено с вода кисело мляко, ситно нарязана краставица, чесън, орехи и олио". До средата на 20-и век обаче ястието се е приготвяло предимно на основата на вода с оцет, вместо с кисело мляко, и е познато под наименованието „жътварски таратор“.
  • Познатият ни класически таратор се прави с натурално кисело мляко, но съществуват и някои алтернативи на млечния продукт, като кефир и скир, които не отстъпват на родното кисело мляко по отношение на ползите, които носят за здравето (скирът идва от Исландия, а кефирът от Централна Азия). Рецептата за приготвяне на студената супа с тези млечни продукти не се различава по никакъв начин от традиционната.
  • Таратор най-често се приготвя през пролетта и лятото, защото разхлажда и осигурява допълнително течности на тялото. През това време от годината може да си набавим пресен чесън и е добре да не пропускаме тази възможност. Ако не харесвате пикантността, която дава зеленчукът, не прекалявайте с количествата. Вариант е също да използвате само перата на зеления чесън (без бялата част от растението), защото обикновено те не са особено люти. Друг начин да "убиете" лютия вкус е да използвате чесън на прах.
  • Таратор може да се направи и без добавяне на вода. Този вариант е познат като „сух таратор“ и се консумира по-често през студената част от годината. За тази разновидност е подходящо да се използва и цедено кисело мляко. Вероятно познавате тази рецепта като „млечна салата“, тя обаче може да се направи както с пресни, така и с кисели краставички, което обяснява традиционната й консумация през зимата.

Съществуват най-различни начини за приготвянето на таратор: без орехи, вместо копър може да използвате кориандър или магданоз, да добавите зелена салата, репички, картофи или тиквички, коприва или спанак, а защо не и моркови... Експериментирайте и направете най-вкусната лятна супа, но не забравяйте, че киселото мляко и краставиците са задължителни съставки за ястието.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Таратор със сварени картофи и копър Таратор със сварени картофи и копър
  • Таратор със спанак и пресен чесън Таратор със спанак и пресен чесън
  • Веган таратор Веган таратор
  • Таратор с коприва и орехи Таратор с коприва и орехи
3.0/5 3 оценки

Коментари към Таратор с орехи, пресен копър и чесън

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Таратор с орехи, пресен копър и чесън
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 08:21
    Коментирайте "Таратор с орехи, пресен копър и чесън"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Супи
  • Супи от мляко и млечни продукти
  • Таратор със сварени картофи и копър
  • Таратор със спанак и пресен чесън
  • Веган таратор
  • Таратор с коприва и орехи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Сочна рецепта за чирпански таратор

преди 2109 дни, 20 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 20 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 11 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 11 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 11 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival