Средиземноморска супа с ориз и херинга
Необходими продукти:
1 килограм херинга
1 чаена чаша ориз
2 домата
1 стрък целина
3 стръка магданоз
8 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 глава лук
10 грама сладък червен пипер
40 милилитра зехтин
4 литра вода
сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Изчистете и измийте рибата. Отстранете главата, вътрешностите, обезкостете. Костите и главата не изхвърляйте, а сложете заедно с филето в тенджера. Добавете магданоза, дафиновите листа, целината и 2 скилидки чесън. Налейте водата и оставете всичко да се вари в продължение на 35 минути, без да затваряте съда с капак, като периодично отстранявате образувалата се пяна. Когато свалите бульона от котлона, прецедете го. Отделете рибата от костите и щом изстине малко я накъсайте на малки парчета (но да не са прекалено дребни).
Обелете лука и го нарежете на ситно, чесъна намачкайте. Вземете дълбок тиган или тенджера и запържете лука и чесъна в зехтина до прозрачност. Направете разрези по доматите и ги задушете, добавяйки ги към лука и чесъна. Накрая сложете лъжица червен пипер. Когато доматите станат готови, изсипете ги в бульона и нека се варят в продължение на 12 минути. След това добавете ориза и оставете да се приготвя на среден огън около 25 минути. След това сложете рибата, овкусете със сол и пипер, варете още 5 минути (ориентирайте се според готовността на ориза).
Готовата супа разлейте в чинии, украсете с листенца магданоз и поднесете.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Супи от риба и морски продукти
- Бистра супа с морски дарове
- Рибена супа с ориз и картофи
- Рибена супа със сметана
- Супа от сьомга с картофи и сметана
- Крем супа от сьомга с картофи и лук
- Супа от копърка с ориз и картофи
- Крем супа от броколи със сьомга
- Рибена супа с червена къри паста
- Крем супа от сьомга
- Рибена супа с гъби
Коментари към Средиземноморска супа с ориз и херинга