Сос Маринара с лук и риган

Необходими продукти:
- 3 чаени лъжици зехтин
- 900 грама домати (пресни или консервирани в собствен сок)
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици босилек
- 1 глава лук
- 1 малък морков
- 2 чаени лъжици сух риган
- сол по желание и на вкус
- бял пипер на вкус
- 2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни домати, първо ги попарете с вряща вода и обелете ципите им.
Нарежете на ситно чесъна, лука, босилека и доматите, моркова настържете.
Сгорещете зехтина в тенджера с дебело дъно и изпържете лука и чесъна на среден огън до омекване. След това прибавете босилека, ригана, белия пипер, доматите заедно със сока им, дафиновите листа. Подсолете, ако желаете. Оставете всичко да се задушава на слаб огън в продължение на 40 минути, като бъркате непрекъснато.
Готовия сос разпределете в буркани и приберете в хладилника. Може също да замразите.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Доматени сосове
- Рецепти за пържени чушки и патладжани в доматен сос
- Патладжани с кашкавал и доматен сос
- Италиански доматен сос Арабиата
- Доматен сос за пица с лук, чесън, босилек и риган
- Доматен сос с чесън и босилек
- Доматено песто с бадеми
- Патладжани пармижано в доматен сос с чесън и босилек
- Сос болонезе
- Доматен сос салца с чесън и магданоз
- Доматен сос с моркови и ябълки
Коментари към Сос Маринара с лук и риган