Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Сладоледена торта с пралина и шоколадова глазура

Сладоледена торта с пралина и шоколадова глазура

Сладоледена торта с пралина и шоколадова глазура - изображение

Необходими продукти:

  • 250 грама стафиди
  • 80 милилитра ром
  • 250 грама пудра захар
  • 150 грама цели бланширани бадеми
  • 6 жълтъка
  • 500 милилитра прясно мляко
  • 425 милилитра течна сметана
  • 250 грама черен шоколад, начупен на парчета

 

Начин на приготвяне:

Залейте стафидите с рома и ги оставете да престоят в него една нощ.

Разтворете 125 грама от захарта в 150 милилитра вода върху котлона на средна температура. Нека сиропът се вари около 10 минути, през които разбърквайте. Сместа ще стане златиста, не допускайте захарта да се кристализира по стените на съда. Добавете бадемите и изсипете комбинацията в тава, покрита с пергамент.

Щом карамелизираните ядки се охладят, прехвърлете в найлонов плик и натрошете ситно, като използвате точилка.

Разбийте жълтъците с останалата захар, докато се получи пухкава светла маса. Кипнете прясното мляко и старателно го налейте при жълтъците, разбърквайки с дървена лъжица.

Прехвърлете сместа в чиста тенджера, поставете я върху котлона и варете до сгъстяване на бавен огън, без да спирате да бъркате.

След това изсипете в пластмасов съд и замразете за час. Когато извадите от фризера, с помощта на кухненски робот разбийте до еднородност и добавете 300 грама от сметаната, която разбийте преди това, напоените с ром стафиди и заедно с малко от алкохола, пралината (отделете 3 супени лъжици от нея за украса).

Застелете с найлоново фолио кръгла форма, в нея изсипете сметаново-яйчената комбинация, покрийте я и приберете във фризера или хладилната камера за 6 часа.

Останалите 125 милилитра течна сметана кипнете и тогава към нея добавете шоколадовите парченца. Бъркайте, докато се разтопят и сместа стане еднородна и бляскава.

Вече изстудената торта обърнете върху решетка, отстранете найлоновото фолио и бърза намажете повърхността с готовата глазура.

Старателно "плъзнете" десерта в поднос/тава/чиния и сложете отново във фризера.

Десерт минути преди да поднесете, украсете с пралината и оставете сладоледената сладост за кратко време в хладилника.

Щом тортата омекне леко, веднага си я хапнете.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияСнимкиНовиниЛечения