Рецепти за домашно сладко от ябълки
Ябълките са сред предпочитаните плодове у нас, като освен в сурово състояние, те се често се консумират под формата на сладка, компоти, конфитюри, желета и мармалади. Разбира се, свежи или в консервирани, те са чудесна добавка към редица сладкиши и изобщо към десерти. Дали ще приготвяте торта, палачинки, сладолед, или просто ви се хапва нещо сладичко, винаги е добре да имате бурканче домашно сладко от ябълки наблизо. Затова ви предлагаме няколко рецепти за направата на такова, като се надяваме, че сред тях ще откриете най-подходящата за вашия вкус.
Сладко от ябълки с орехи и коняк
Необходими продукти:
- 450 грама сладки ябълки
- 50 милилитра вода
- 85 грама захар
- 1 лимон
- 1 дафинов лист
- 1 супена лъжица коняк
- 100 грама орехови ядки
Начин на приготвяне
Измийте ябълките, нарежете всяка от тях на 8 части и почистете от семките. Настържете кората на лимона и изцедете сока му. Налейте вряща вода в подходящ съд и в нея сложете плодовете, захарта, лимоновата кора и сок, дафиновия лист. Разбъркайте добре и затворете съда с капак. Варете в продължение на 15 минути, след което извадете дафиновия лист, налейте коняка и сложете ореховите ядки. Прехвърлете съда в загрята фурна и нека сладкото се "пече" 10 минути.
Разпределете в стерилизирани бурканчета, затворете ги. Ябълковото сладко приберете в хладилника, след като изстине.
Сладко от ябълки със сушени кайсии, бадеми и ликьор Амарето
Необходими продукти:
- 1,5 килограма ябълки (нарязани на парчета)
- 300 грама сушени кайсии
- 150 грама бадеми
- 2 супени лъжици ликьор Амарето
- 180 милилитра вода
- 1 килограм захар
Начин на приготвяне
Първо накиснете кайсиите за 15 минути в студена вода, след това изплакнете под течаща. Попарете бадемите и ги обелете.
Ябълките нарежете на резени и почистете от сърцевината със семената. Сега е моментът да претеглите плодовете и да подсигурите необходимото количество.
Направете сироп от водата и захарта. В него изсипете ябълките, отцедените от течността кайсии, бадемите и варете в продължение на около час. Ликьорът добавете 15 минути, преди да бъде готово сладкото.
След това го разпределете в бурканчета, затворете ги и обърнете с дъното нагоре.
Тази вариант на ябълково сладко е с деликатен привкус на кайсии и бадеми.
Сладко от ябълки с лимон и канела
Необходими продукти:
- 1 килограм ябълки
- 1,200 килограма захар
- 1 лимон
- 1 чаена лъжица канела
- 400 милилитра вода
Начин на приготвяне
Измийте ябълките и лимона. Смелете или нарежете кората на цитруса много ситно и изцедете сока.
Налейте водата в тенджера, поставете на котлона и когато заври, изсипете захарта. Бъркайте, докато се разтвори и прибавете кората от лимона. Нека сиропът се вари няколко минути и свалете от огъня.
Обелете ябълките и ги нарежете на малки парчета. Сложете ги в купа и залейте с лимоновия сок.
Прецедете сиропа през марля и го налейте в съда с плодовете. Сложете на котлона, трябва да заври, след което затворете с капак и оставете за 4 часа.
Следва отново да кипне и да престои още 5 часа. Повторете процедурата и прибавете канелата преди последното завиране на сместа.
Готовото сладко разпределете в сухи бурканчета и стерилизирайте.
Сладко от ябълки и джинджифил
Необходими продукти:
- 200 грама джинджифил
- 1 килограм ябълки
- 400 грама захар
- 3 чаени чаши вода
Начин на приготвяне
Обелете джинджифила и го нарежете на тънки парчета. Засипете го с част от захарта и оставете да престои няколко часа.
Ябълките също обелете, нарежете и почистете от сърцевината със семената.
Изсипете джинджифила в подходяща тенджера, налейте водата, прибавете останалата захар и сварете гъст сироп.
Когато това стане, добавете ябълките и варете още 30 минути.
Смелете с помощта на блендер до получаването на пюре.
Разпределете горещата смес в бурканчета и затворете. Ако тя се е охладила, стерилизирайте бурканчетата в продължение на няколко минути (за капак).
Сладко от ябълки с портокал
Необходими продукти:
- 2 килограма ябълки
- 4 средни портокала
- 2 килограма захар
- 200 милилитра вода
Начин на приготвяне
Обелете кората на портокалите, нарежете месестата част на парчета, които сложете в тенджера. Налейте водата, прибавете захарта и варете цитрусите в прадължение на 15 минути.
Обелете ябълките, почистете ги от сърцевината със семената и ги нарежете на парчета. Изсипете ги при сиропа с портокалите и нека сместа се вари 20 минути.
Готовото сладко разпределете в бурканчета и затворете. Стерилизирайте в тенджера с вода за 20 минути.
Сладко от ябълки с анасон, портокал и канела
Необходими продукти:
- 6 меки ябълки
- 3/4 чаени чаши захар
- 1,5 чаени чаши вода
- 1 пръчка канела
- 1 звездичка анасон
- 1 супена лъжица настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
Обелете ябълките, отстранете семената им, месестата част нарежете на едри кубчета. Изсипете ги в тенджера, залейте с водата и засипете със захарта. Добавете и подправките.
Затоплете сместа в продължение на 10-15 минути (трябва да заври хубаво), като бъркате непрекъснато, за да не прегори.
Когато плодовете потъмнеят малко и се превърнат в каша, може да разпределите в бурканчета.
Затворете ги оставате сладкото да се охлади, преди да приберете за съхранение.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕКЛИ ОРГАНИКС ПЛОДОВ ЧАЙ ФИЛТЪР * 20
БИОФИЧИНА ТОСКАНА ПОЧИСТВАЩ - БАЛАНСИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ЯБЪЛКА И МЕНТА 50 мл
ЛА РИВ ДЕТСКИ ПАРФЮМ 44 CATS PILOU 75 мл
БИСПОЛ СВЕЩ В ЧАША С АРОМАТ НА ЯБЪЛКА И КАНЕЛА sn71-87
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Диета с ябълки за 7 дни
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Сладко от нар с лимон
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Рецепти за домашно сладко от хинап
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Ябълков сладкиш с грис
Коментари към Рецепти за домашно сладко от ябълки