Сладкиш с марципан, черен шоколад и поширани круши
Необходими продукти:
- 250 грама меко масло
- 250 грама марципан
- 315 грама пудра захар
- по 1/4 чаена лъжица екстракт от бадем и ванилия
- 6 яйца
- 1 чаена чаша самонабухващо брашно
- 1 чаена чаша бадемово брашно
- 1 чаена лъжица смлян кардамон
- 2 меки круши, нарязани на ситно
- 2/3 чаена чаша черен шоколад - натрошен
- 8 круши
- 1 лимон, разполовен
- 2 чаени чаши червено вино
- 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Маслото, марципана и 2/3 чаена чаша захар разбийте с електрически миксер за около 3-4 минути на средна степен, докато се получи крем. Добавете екстрактите и яйцата - като след всяко разбърквате добре, да бъде усвоено от сместа. Накрая сложете брашната и кардамона. Разбъркайте с шпатула нарязаната круша и шоколадовия чипс.
Опечете в кексова форма (намазана с масло и поръсена с брашно) за 45 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Проверете с клечка дали кексът е изпечен.
Охладете напълно и след това извадете сладкиша от формата.
Обелете крушите, като запазите дръжките им, натъркайте ги добре с половинките лимон, за да не покафеняват.
Разрежете шушулката ванилия по дължина и остържете семенцата от вътрешността й. Сложете шушулката и семенцата в тенджера, сипете виното и останалата захар и загрейте на ниска температура.
Когато кристалчетата се разтопят сложете крушите и долейте достатъчно вода, за да се покрият плодовете. Оставете да се варят на ниска степен за 15-20 минути докато крушите омекнат - колко време ще ви отнеме процедурата зависи от зрелостта им.
Извадете крушите от тенджерата и ги оставете настрана. Увеличете степента на котлона до средна и оставете течността 10 минути да ври слабо, докато се редуцира сиропа на половина. С него полейте крушите и оставете да се охладят.
Сложете плодовете в центъра на кекса, полейте със сиропа и сервирайте.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ ЯБЪЛКИ, МОРКОВИ И КРУШИ 250 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР КРУША И СМОКИНЯ * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
КОНФИТЮР ОТ БИО КРУШИ, КАЙСИИ И МЕД 220 г 040659 FAMILLE MARY
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ МАСЛО ЗА ТЯЛО С КРУША И ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА 200 мл
ФЛОРАДИКС ВИТАМИН B КОМПЛЕКС сироп 250 мл
ГАНЧЕВ СОК ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ 750 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Карамелизирани круши със синьо сирене, канела и орехи
- Състав и полезни свойства на крушата
- Круша кактус
- Млечен кокосов кекс
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Пълнени круши със сирене и орехи в бутер тесто
- Китайска круша/Наши (пясъчна круша)
- 7-дневна диета с круши
- Круша
Коментари към Сладкиш с марципан, черен шоколад и поширани круши