Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Сладкиш с марципан, черен шоколад и поширани круши

Сладкиш с марципан, черен шоколад и поширани круши

Сладкиш с марципан, черен шоколад и поширани круши - изображение

Необходими продукти:

  • 250 грама меко масло
  • 250 грама марципан
  • 315 грама пудра захар
  • по 1/4 чаена лъжица екстракт от бадем и ванилия
  • 6 яйца
  • 1 чаена чаша самонабухващо брашно
  • 1 чаена чаша бадемово брашно
  • 1 чаена лъжица смлян кардамон
  • 2 меки круши, нарязани на ситно
  • 2/3 чаена чаша черен шоколад - натрошен
  • 8 круши
  • 1 лимон, разполовен
  • 2 чаени чаши червено вино
  • 1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

Маслото, марципана и 2/3 чаена чаша захар разбийте с електрически миксер за около 3-4 минути на средна степен, докато се получи крем. Добавете екстрактите и яйцата - като след всяко разбърквате добре, да бъде усвоено от сместа. Накрая сложете брашната и кардамона. Разбъркайте с шпатула нарязаната круша и шоколадовия чипс.

Опечете в кексова форма (намазана с масло и поръсена с брашно) за 45 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса. Проверете с клечка дали кексът е изпечен.

Охладете напълно и след това извадете сладкиша от формата.

Обелете крушите, като запазите дръжките им, натъркайте ги добре с половинките лимон, за да не покафеняват.

Разрежете шушулката ванилия по дължина и остържете семенцата от вътрешността й. Сложете шушулката и семенцата в тенджера, сипете виното и останалата захар и загрейте на ниска температура.

Когато кристалчетата се разтопят сложете крушите и долейте достатъчно вода, за да се покрият плодовете. Оставете да се варят на ниска степен за 15-20 минути докато крушите омекнат - колко време ще ви отнеме процедурата зависи от зрелостта им.

Извадете крушите от тенджерата и ги оставете настрана. Увеличете степента на котлона до средна и оставете течността 10 минути да ври слабо, докато се редуцира сиропа на половина. С него полейте крушите и оставете да се охладят.

Сложете плодовете в центъра на кекса, полейте със сиропа и сервирайте.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ДиетиЛайфстайлБотаника