Сладка баница с таханова паста и орехи
Необходими продукти:
500 грама брашно (ориентировъчно количество)
150 грама масло
4 супени лъжици олио
1 яйце
3 супени лъжици таханова паста
3 супени лъжици кисело мляко
щипка сол
1 пак. бакпулвер
1 чаена чаша орехи (счукани на едри парчета или нарязани)
450 грама захар
600 милилитра вода
2 резена лимон
канела по желание
Начин на приготвяне:
Първо направете сиропа, смесвайки водата, захарта и парчетата лимон, може да добавите малко канела, ако желаете. Изчакайте сместа да кипне и нека се вари 5 минути, след което оставете да изстине.
Следва тестото. Сложете в дълбок съд маслото и го намачкайте (може да го настържете на ситно ренде). Към него прибавете киселото мляко, тахановата паста, бакпулвера, яйцето, сол, олиото и разбъркайте до еднородност. Пресейте брашното, добавете и него. Замесете стегнато тесто и го разделете на 2 части.
Подмажете формата за печене с масло и я поръсете с брашно. Сложете половината от тестото и го разпределете равномерно с ръце, поръсете орехите (може да използвате повече от чаша), сложете станалото тесто отгоре. Надупчете с вилица и поставете във фурната да се пече до готовност при 200 градуса. Докато баницата е още топла, залейте я със сиропа. Не се притеснявайте, че ще "плува" в него, само след 5 минути ще се напои и ще набъбне. Нарежете на парчета и поднесете, когато изстине напълно.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Рецепти за вит тиквеник с канела
- Бутер рулца с тиква, канела и сирене крема
- Тиквен щрудел с орехи и канела
- Вити бутер банички с шоколад
- Вити бутерки с крема сирене и шоколад
- Тарт Татен с дюли
- Сиропиран десерт от кисело мляко и яйца
- Сладки банички с хрупкави кори и халва
- Хрупкави мандаринови бутерки в карамелен сироп
- Бутерки с яйчен крем и пудра захар
Коментари към Сладка баница с таханова паста и орехи