Сладка баница с таханова паста и орехи

Необходими продукти:
500 грама брашно (ориентировъчно количество)
150 грама масло
4 супени лъжици олио
1 яйце
3 супени лъжици таханова паста
3 супени лъжици кисело мляко
щипка сол
1 пак. бакпулвер
1 чаена чаша орехи (счукани на едри парчета или нарязани)
450 грама захар
600 милилитра вода
2 резена лимон
канела по желание
Начин на приготвяне:
Първо направете сиропа, смесвайки водата, захарта и парчетата лимон, може да добавите малко канела, ако желаете. Изчакайте сместа да кипне и нека се вари 5 минути, след което оставете да изстине.
Следва тестото. Сложете в дълбок съд маслото и го намачкайте (може да го настържете на ситно ренде). Към него прибавете киселото мляко, тахановата паста, бакпулвера, яйцето, сол, олиото и разбъркайте до еднородност. Пресейте брашното, добавете и него. Замесете стегнато тесто и го разделете на 2 части.
Подмажете формата за печене с масло и я поръсете с брашно. Сложете половината от тестото и го разпределете равномерно с ръце, поръсете орехите (може да използвате повече от чаша), сложете станалото тесто отгоре. Надупчете с вилица и поставете във фурната да се пече до готовност при 200 градуса. Докато баницата е още топла, залейте я със сиропа. Не се притеснявайте, че ще "плува" в него, само след 5 минути ще се напои и ще набъбне. Нарежете на парчета и поднесете, когато изстине напълно.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Сладка бутер баница с крема сирене и канела
- Вити бутер банички с шоколад
- Тиквеник от бутер тесто с яйца и прясно мляко
- Мини бутерки с черешов пълнеж
- Бутерки с яйчен крем и пудра захар
- Бутерки с фурми, портокалово сладко и фъстъци
- Пържени бутерки с бананов пълнеж
- Бутерки с крема сирене и малини
- Бутерки с фъстъчен крем и ягодов конфитюр
- Бутерки с царевица и моцарела
Коментари към Сладка баница с таханова паста и орехи