Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)

Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)

от 12 ное 2018г., обновено на 13 ное 2018г.
Скандинавска маринована сьомга (гравлакс) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Ако не ви е познато понятието гравлакс това е скандинавско ястие, което се приготвя от сурова сьомга, подправена със сол, захар и копър.

Името идва от скандинавските думи за гроб или дупка в земята- grav и от сьомга - lax, т.е. сьомга заровена в земята. През средновековието ястието е било приготвяно от рибари, които са осолявали сьомга и са я заравяли в пясъка.

Необходими продукти:

  • около 2 килограма филе от сьомга
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша сол
  • 1 чаена лъжица семена копър
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 2 връзки копър

*За гравлакс обикновено се използва филе с кожа, но дали ще има или няма не е от особено значение за рецептата, затова използвайте това, което може да откриете в магазина.

Начин на приготвяне:

Скандинавците обикновено се сдобиват с прясна сьомга, закупена на пристанищата, което е най-добрият вариант, но ако не може да си осигурите толкова прясно филе ще трябва да направите някои неща:

Купете си замразена сьомга или замразете готовият гравлакс за 7 дни на най-малко -23 градуса, за да сте сигурни, че ще убиете всички микроорганизми по по-малко прясната риба.

Време е да обърнем внимание и на приготвянето.

Изплакнете и подсушете филетата с кухненска хартия.

Огледайте филето за малки кости, ако има такива ги отстранете с пинсети.

Разрежете филето през средата на 2 части.

Комбинирайте захарта и солта и добре оваляйте от двете страни филетата, за да са покрити със сместа.

Измийте и нарежете на едро копъра, заедно със стъблата.

Поръсете филетата със свежия копър и семената от страната без кожа.

След това поставете едната половина филе в тава с кожата надолу и поръсете с останалия ви свеж копър. Отгоре сложете второто филе риба, този път с кожата нагоре, ще изглежда така, сякаш имате голям суров рибен сандвич.

Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова на стайна температура за около 6 часа, докато захарта и солта се стопят по филето. (Прескочете тази стъпка изцяло, ако приготвяте гравлак в горещо време).

Сложете по-малка тавичка отгоре и в нея поставете няколко камъка или консерви, за да притиснат филетата.

Приберете в хладилника за най-малко 48 часа до седмица.

На всеки 12 часа завъртайте филетата, за да сте сигурни, че са се мариновали и овкусили равномерно в соковете, отделени в тавичката. Когато обръщате рибата, след това отново покривайте с фолио и затискайте с тежест и приберете в хладилник.

Извадете гравлакса от хладилника и почистете по-голямата част от подправките и подсушете с кърпа.

гравлакс

Това е момента, в който, ако не използвате прясна риба (годна за суши) или предварително замразена от магазина, трябва да обвиете добре във фолио и да приберете във фризер на -23 градуса за 7 дена.

Нарежете филето на тънки филийки, като премахвате кожата му, ако има такава.

Сервирайте резените гравлакс върху филийки качествен хляб. Традиционно се поднася със сладък сос с копър и горчица, комбинира се добре с каперси и ситно нарязан лук.

Може да съхранявате ястието до 1 седмица в хладилник или за месец във фризера.

 

 За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:
  • Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
  • Базови съвети за приготвяне на сьомга Базови съвети за приготвяне на сьомга
  • Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
  • Пълнено авокадо с пушена сьомга и яйца Пълнено авокадо с пушена сьомга и яйца
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
53.78лв. / 27.50 €

ДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ПЛАНТИС ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули * 220
26.90лв. / 13.75 €

ПЛАНТИС ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули * 220

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120
133.39лв. / 68.20 €

СОЛГАР ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОМЕГА ОТ ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули * 120

Безплатна доставка за България!
ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
39.50лв. / 20.20 €

ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СЬОМГА С БРОКОЛИ И ОРИЗ 220 г
2.70лв. / 1.38 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СЬОМГА С БРОКОЛИ И ОРИЗ 220 г

БИОФОРМ РИБЕНО МАСЛО ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА 200 мл
83.32лв. / 42.60 €

БИОФОРМ РИБЕНО МАСЛО ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА 200 мл

Коментари към Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
    www.framar.bg 
    на 06 December 2025 в 03:30
    Коментирайте "Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от риба и морски продукти
  • Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
  • Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
  • Базови съвети за приготвяне на сьомга
  • Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
  • Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
  • Сьомга на фурна в сметанов сос с копър
  • Сьомга на фурна с хрупкава коричка
  • Сьомга с мед, соев сос и горчица
  • Сьомга на фурна с домати, маслини, соев сос и лимон
  • Сьомга в омлет с прясно мляко
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанкиАлпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъжОтстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децатаPegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

от 04 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 35 дни, 16 часа и 27 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 45 дни, 12 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕРДОСЕК капсули 300 мг * 20

ОПТИМИ ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН D3 100 мл

ХЕРБАЛКАН ЖЕНСКА ГРИЖА тинктура 50 мл

СУМАМЕД таблeтки 500 мг * 3 ТЕВА

ОСТРОВИТ КРЕАТИН МОНОХИДРАТ НЕОВКУСЕН 500 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 18:39:10

ЕКЗОДЕРИЛ НЕЙЛНЕР лак 2 в 1 5 мл

Коментар на: Вели от 05 дек 2025г. в 16:52:39

СМЕКТА прах за перорална суспензия * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 16:34:00

СМЕКТА прах за перорална суспензия * 10

Коментар на: Тони Трайчева от 05 дек 2025г. в 15:37:00

РЕМИФЕМИН таблетки * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 15:18:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival