Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
Ако не ви е познато понятието гравлакс това е скандинавско ястие, което се приготвя от сурова сьомга, подправена със сол, захар и копър.
Името идва от скандинавските думи за гроб или дупка в земята- grav и от сьомга - lax, т.е. сьомга заровена в земята. През средновековието ястието е било приготвяно от рибари, които са осолявали сьомга и са я заравяли в пясъка.
Необходими продукти:
- около 2 килограма филе от сьомга
- 1 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша сол
- 1 чаена лъжица семена копър
- 1 супена лъжица черен пипер
- 2 връзки копър
*За гравлакс обикновено се използва филе с кожа, но дали ще има или няма не е от особено значение за рецептата, затова използвайте това, което може да откриете в магазина.
Начин на приготвяне:
Скандинавците обикновено се сдобиват с прясна сьомга, закупена на пристанищата, което е най-добрият вариант, но ако не може да си осигурите толкова прясно филе ще трябва да направите някои неща:
Купете си замразена сьомга или замразете готовият гравлакс за 7 дни на най-малко -23 градуса, за да сте сигурни, че ще убиете всички микроорганизми по по-малко прясната риба.
Време е да обърнем внимание и на приготвянето.
Изплакнете и подсушете филетата с кухненска хартия.
Огледайте филето за малки кости, ако има такива ги отстранете с пинсети.
Разрежете филето през средата на 2 части.
Комбинирайте захарта и солта и добре оваляйте от двете страни филетата, за да са покрити със сместа.
Измийте и нарежете на едро копъра, заедно със стъблата.
Поръсете филетата със свежия копър и семената от страната без кожа.
След това поставете едната половина филе в тава с кожата надолу и поръсете с останалия ви свеж копър. Отгоре сложете второто филе риба, този път с кожата нагоре, ще изглежда така, сякаш имате голям суров рибен сандвич.
Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова на стайна температура за около 6 часа, докато захарта и солта се стопят по филето. (Прескочете тази стъпка изцяло, ако приготвяте гравлак в горещо време).
Сложете по-малка тавичка отгоре и в нея поставете няколко камъка или консерви, за да притиснат филетата.
Приберете в хладилника за най-малко 48 часа до седмица.
На всеки 12 часа завъртайте филетата, за да сте сигурни, че са се мариновали и овкусили равномерно в соковете, отделени в тавичката. Когато обръщате рибата, след това отново покривайте с фолио и затискайте с тежест и приберете в хладилник.
Извадете гравлакса от хладилника и почистете по-голямата част от подправките и подсушете с кърпа.
Това е момента, в който, ако не използвате прясна риба (годна за суши) или предварително замразена от магазина, трябва да обвиете добре във фолио и да приберете във фризер на -23 градуса за 7 дена.
Нарежете филето на тънки филийки, като премахвате кожата му, ако има такава.
Сервирайте резените гравлакс върху филийки качествен хляб. Традиционно се поднася със сладък сос с копър и горчица, комбинира се добре с каперси и ситно нарязан лук.
Може да съхранявате ястието до 1 седмица в хладилник или за месец във фризера.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СЬОМГА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
БИОФОРМ РИБЕНО МАСЛО ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА 200 мл 1542
НовАБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120
БИОФОРМ АРКТИК СЬОМГА ОМЕГА 3 капсули * 120 2359
НовЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
ДИВА СЬОМГА (МАСЛО) ОТ АЛЯСКА + РИБЕНО МАСЛО капсули * 220 УЕБЪР НАТУРАЛС 3398
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Ориз със сьомга
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
- Тарт от сьомга, краставица и манго
- Сьомга с орехи и лимон
Коментари към Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)