Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)

Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)

Скандинавска маринована сьомга (гравлакс) - изображение

Ако не ви е познато понятието гравлакс това е скандинавско ястие, което се приготвя от сурова сьомга, подправена със сол, захар и копър.

Името идва от скандинавските думи за гроб или дупка в земята- grav и от сьомга - lax, т.е. сьомга заровена в земята. През средновековието ястието е било приготвяно от рибари, които са осолявали сьомга и са я заравяли в пясъка.

Необходими продукти:

  • около 2 килограма филе от сьомга
  • 1 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша сол
  • 1 чаена лъжица семена копър
  • 1 супена лъжица черен пипер
  • 2 връзки копър

*За гравлакс обикновено се използва филе с кожа, но дали ще има или няма не е от особено значение за рецептата, затова използвайте това, което може да откриете в магазина.

Начин на приготвяне:

Скандинавците обикновено се сдобиват с прясна сьомга, закупена на пристанищата, което е най-добрият вариант, но ако не може да си осигурите толкова прясно филе ще трябва да направите някои неща:

Купете си замразена сьомга или замразете готовият гравлакс за 7 дни на най-малко -23 градуса, за да сте сигурни, че ще убиете всички микроорганизми по по-малко прясната риба.

Време е да обърнем внимание и на приготвянето.

Изплакнете и подсушете филетата с кухненска хартия.

Огледайте филето за малки кости, ако има такива ги отстранете с пинсети.

Разрежете филето през средата на 2 части.

Комбинирайте захарта и солта и добре оваляйте от двете страни филетата, за да са покрити със сместа.

Измийте и нарежете на едро копъра, заедно със стъблата.

Поръсете филетата със свежия копър и семената от страната без кожа.

След това поставете едната половина филе в тава с кожата надолу и поръсете с останалия ви свеж копър. Отгоре сложете второто филе риба, този път с кожата нагоре, ще изглежда така, сякаш имате голям суров рибен сандвич.

Покрийте със стреч фолио и оставете да се маринова на стайна температура за около 6 часа, докато захарта и солта се стопят по филето. (Прескочете тази стъпка изцяло, ако приготвяте гравлак в горещо време).

Сложете по-малка тавичка отгоре и в нея поставете няколко камъка или консерви, за да притиснат филетата.

Приберете в хладилника за най-малко 48 часа до седмица.

На всеки 12 часа завъртайте филетата, за да сте сигурни, че са се мариновали и овкусили равномерно в соковете, отделени в тавичката. Когато обръщате рибата, след това отново покривайте с фолио и затискайте с тежест и приберете в хладилник.

Извадете гравлакса от хладилника и почистете по-голямата част от подправките и подсушете с кърпа.

гравлакс

Това е момента, в който, ако не използвате прясна риба (годна за суши) или предварително замразена от магазина, трябва да обвиете добре във фолио и да приберете във фризер на -23 градуса за 7 дена.

Нарежете филето на тънки филийки, като премахвате кожата му, ако има такава.

Сервирайте резените гравлакс върху филийки качествен хляб. Традиционно се поднася със сладък сос с копър и горчица, комбинира се добре с каперси и ситно нарязан лук.

Може да съхранявате ястието до 1 седмица в хладилник или за месец във фризера.

 

 За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияХранене при...Любопитно