Сиропирана морковена питка със сушени плодове
Необходими продукти:
4-5 чаени чаши брашно
1 яйце
120-150 милилитра топла вода
6 супени лъжици (с връх) захар - 4 за тестото и 2 за сиропа
1/4 чаена лъжица сол
100 грама заквасена сметана
2 чаени лъжици суха мая
ванилия
1/4 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица настърган джинджифил
шепа сушени кайсии
шепа стафиди
2 супени лъжици коняк, бренди или ликьор по избор
3-4 средни моркова
120-150 милилитра прясно мляко
100-110 грама масло (70 грама за тестото и 30-40 грама за сиропа)
Начин на приготвяне:
Сварете морковите и ги обелете.
Разтворете сухата мая в 50 милилитра топла вода и оставете да престои 10 минути. През това време разбийте яйцето с 2 супени лъжици захар, солта и сметаната.
След това изсипете маята в тази смес и замесете тесто, прибавяйки 2 чаши пресято брашно.
Покрийте го и оставете на топло място за 40-60 минути (трябва да увеличи обема си 2 пъти).
През това време извадете 70 грама масло от хладилника, за да омекне. Залейте стафидите и сушените плодове с гореща вода, след което нарежете. С помощта на блендер смелете морковите до получаването на пюре. Прибавете 2 лъжици захар, размекнатото масло, канелата, джинджифила, ванилията. Налейте коняка и останалите 70-100 милилитра вода, разбъркайте.
Получената сладка смес съединете с втасалото тесто и добавете нарязаните сушени плодове. Тогава сложете и останалото брашно (пресято) и замесете.
Може да се наложи да използвате повече брашно от посоченото количество, това преценете в момента на приготвянето, тестото трябва да се бъде меко еластично и да се залепя съвсем леко по ръцете.
Месете го около 6-8 минути, след което сложете в купа, която предварително сте намазали с олио. Покрийте с кърпа и оставете на топло за час и половина. Отново трябва да увеличи обема си 2 пъти.
Щом това стане, оформете малки топки от него и ги подредете в тава, като оставяте около 1-2 сантиметра помежду им.
Налейте прясното мляко в подходящ съд, сложете щипка ванилия, 2 супени лъжици захар и 30-40 грама масло. Поставете на котлона, докато маслото и захарта се разтопят. Налейте млечния сироп в съда с тестото, течността трябва да бъде топла, а не гореща. Покрийте тавата и оставете съдържанието й да престои 20-30 минути.
За това време тестото ще увеличи обема си, а от сиропа няма да има и следа.
Изпечете питката в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на около 20 минути.
Изчакайте 5 минути, след което обърнете върху подходяща чиния. 10 минути по-късно обърнете в първоначално състояние.
По желание може да поръсите с пудра захар.
Добър апетит!
Снимки: povarenok.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Тутманик
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Бързи питки без месене
- Питка със семена и сминдух
- Фокача със сирене и лук
Коментари към Сиропирана морковена питка със сушени плодове